Republikon: erősödött a Fidesz, de még vezet az ellenzék

Republikon: erősödött a Fidesz, de még vezet az ellenzék

Márki-Zay Péter, az ellenzéki összefogás politikusaival, a Kossuth téren tartott sajtótájékoztató után, 2021. december 14-én

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Év elejéhez képest mintha semmit sem változtak volna az erőviszonyok az ellenzéki összefogás és a kormányoldal között: együtt 3 százalékponttal vezetnek a teljes népesség, és 5-tel a pártválasztók körében a Fidesz előtt a Republikon kutatása szerint, melyet elsőként a Telex közölt. A kutatás 1000 fő telefonos megkérdezésével készült december 9-14. között.

Decemberre hosszú idő után a teljes népesség körében erősödött a Fidesz, 31 százalékról 33 százalékra, és a pártválasztók körében is 2 százalékpontot hoztak, így jelenleg 43 százalékon állnak.

A DK és a Momentum 1-1 százalékponttal erősödtek a teljes népesség körében, így 12, illetve 7 százalékos támogatottsággal bírnak. A Jobbik változatlanul 8, az MSZP változatlanul 5 százalékon áll, míg az LMP támogatottsága továbbra is 2 százalék, a Mi Hazánké pedig 3 százalék. Az MKKP és a Párbeszéd mind 1-1 százalékpontot vesztettek, 3 százalék helyett 2 százalékon állnak a teljes népesség körében, miközben továbbra is 2 százalék szavazna egyéb pártokra.

A DK a pártválasztók körébent is 1 százalékpontot javított (16-on áll), míg a Momentum változatlanul 9, a Jobbik továbbra is 10, az MSZP továbbra is 7 százalékon állnak. A Párbeszéd és az MKKP 1-1 százalékpontot veszítettek a pártválasztók körében is, 4 százalékról 3 százalékra. Az LMP továbbra is 3, a Mi Hazánk továbbra is 4 százalékos támogatottsággal bírnak ebben a körben, és a voksoláson részt venni tervezők 2 százaléka szavazna egyéb pártokra. Jelentősebb változás az elmúlt hónaphoz képest, hogy a bizonytalanok aránya 26 százalékról 24 százalékra csökkent.

Az ellenzéki összefogás pártjainak összevont támogatottsága 1 százalékponttal nőtt a teljes népesség körében, és változatlan a pártválasztók körében. Így az ellenzéki tömb és a Fidesz versenyében az ellenzéki összefogás 3 százalékponttal vezet a teljes népesség, és 5 százalékponttal a pártválasztók körében (33-36; illetve 43-48).

A Republikon Intézet felhívta a figyelmet arra, hogy 2021 elejéhez képest decemberben hasonlóak az erőviszonyok az ellenzéki tömb és a Fidesz között.

Hasonló eredményt hozott a Publicus Intézet múlt hét végén közölt felmérése. E szerint az ellenzéki összefogás előnye ugyan csökkent a Fidesszel szemben, azonban az előbbi a megkérdezettek 36 százalékának bizalmát élvezi, a kormányon lévők 32 százalékával szemben. Pulai András, a Publicus Intézet vezetője a Népszavának azt mondta, az ellenzék erőforrásait maximálisan kihasználó és sikeres előválasztási időszakhoz képest természetes a lassulás, „de most jön a népszavazási aláírásgyűjtés, ami sok lendületet adhat”.

Mindezt azonban megelőzte egy a 444-en kiszivárgott ellenzéki belső felmérés, amely minden korábbi és későbbi kutatástól eltérően extra magas, 14 százalékos Fidesz-előnyt mutatott. Megkeresésünkre Márki-Zay Péter komolytalannak nevezte a kutatást. Hangsúlyozta, azért nem fizettek egyetlen fillért sem, illetve hogy az nem reprezentatív, mert a billegő körzetekben más céllal készült egy felmérés, amelyben egyéb témák mellett a pártok népszerűségére is rákérdeztek a készítők, innen származhatnak a 444.hu-n megjelent adatok.