Repülőjáratokat töröltek Nagy-Britanniában az évtized vihara miatt

Repülőjáratokat töröltek Nagy-Britanniában az évtized vihara miatt

Hatalmas hullámokat korbácsol az Eunice nevű vihar az angliai Newhaven világítótornyánál 2022. február 18-án. A legmagasabb szintű vörös riasztást rendelték el Londonra, Délkelet- és Kelet-Anglia térségeire, a közvetlenül a vihar útjába eső délnyugat-angliai Devon, Cornwall és Somerset megyékre, valamint a dél-walesi partvidékre. (MTI/AP/Matt Dunham)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Pénteken 150 kilométer/óra sebességű széllökésekkel érkezett a dél angliai Wright-szigethez az Eunice nevű viharzóna, amely délnyugatról halad északkelet felé, írja az MTI. A brit meteorológiai intézet, amely már napok óta figyelmeztette a lakosságot a közelgő viharra, Londonra, Délkelet- és Kelet-Anglia kiterjedt térségeire, a közvetlenül a vihar útjába eső délnyugat-angliai Devon, Cornwall és Somerset megyékre, valamint a dél-walesi partvidékre rendelte el a rendkívül ritkán alkalmazott, legmagasabb szintű vörös riasztást.

London öt nemzetközi repülőterén – Heathrow, Gatwick, Stansted, Luton, City – rengeteg járatot töröltek vagy máshová irányítottak át. A város belterületén lévő City repülőtéren délutánig teljesen leállították a forgalmat. Akadozik a világ legforgalmasabb tengeri kompkikötője, a délkelet-angliai Dover működése is, miután több komptársaság felfüggesztette az átkeléseket Anglia és a kontinens között.

Walesben az összes iskolát bezárták és teljesen leállították a vasúti közlekedést. A biztosítótársaságok több millió autótulajdonosnak küldtek sms-üzenetet, arra kérve őket, hogy járművükkel ne parkoljanak fák közelében.

A rendőrség pedig azt kérte pénteki felhívásában, hogy aki teheti, ne mozduljon ki otthonról és az emberek csak a legszükségesebb esetekben induljanak hosszabb utazásra a vörös riasztás által érintett térségekben.

Péntek délután a dél-angliai partok előtt fekvő Wight-szigeten 196 kilométer/óra sebességű széllökést mértek. A brit meteorológia szerint – jóllehet az adatot még hitelesíteni kell – ez az Angliában valaha mért legnagyobb szélsebesség.

Délután Londonban is előfordultak 120-140 kilométeres sebességű széllökések, és a városban több helyen jelentős károk keletkeztek. Az orkán nagy területen letépte a délkelet-londoni O2 aréna tetőszerkezetét. A 20 ezer fő befogadóképességű sport- és rendezvénycsarnok jellegzetes kupolaszerű, könnyűszerkezetes tetejét több helyen is felszakította a szélvihar. A 2000-ben épült arénát – amely korábban Millennium Dome néven volt ismert – kiürítették és lezárták. A csarnokban pénteken és a hétvégén több koncertet is rendeztek volna, de ezeket törölték.

Írországban egy ember meghalt, amikor rázuhant egy kidőlő fa.

A London nyugati határában fekvő Henley-on-Thames kisvárosban egy nő súlyos fejsérüléseket szenvedett a szélvihar által felkapott törmelékektől. 

London fő pályaudvarainak vasúti forgalma gyakorlatilag leállt, miután számos helyen fák dőltek a sínekre.

Boris Johnson miniszterelnök péntekre összehívta a brit kormány különleges fejlemények idején ülésező, az adott helyzetnek megfelelően változó összetételű tanácskozó testületét (COBRA).

Címkék: London, vihar, repülőtér