Rétvári Bence: A határon a szerb oldalról már szinte mindennap hallani lövéseket

Rétvári Bence: A határon a szerb oldalról már szinte mindennap hallani lövéseket

Fogvatartottak dolgoznak a magyar-szerb határon, Röszke közelében a határvédő kerítés megerősítésén 2022. október 28-án (Fotó: MTI/Rosta Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Idén eddig több mint 235 ezer illegális átlépési kísérletet akadályoztak meg a rendőrök és a határvadászok – mondta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára hétfő reggel a közmédiának. Rétvári Bence tájékoztatása szerint emellett csak idén 2600 embercsempész került rendőrkézre. Ez 2015, a migrációs válság kezdete óta a legnagyobb szám, és az embercsempészek fogva tartása önmagában hárommilliárd forintjába kerül a magyar költségvetésnek.

Rétvári Bence beszélt arról is, hogy jelenleg is zajlik a határ megerősítése, hiszen az átjutni akarók újabb és újabb módszerekkel próbálkoznak. 2015 óta egyébként a határvédelem csaknem 650 milliárd forintjába került az államnak, ennek az összegnek állítása szerint csak 2 százalékát állta az Európai Unió. Az államtitkár úgy véli, politikai okai lehetnek, hogy ilyen keveset adott az EU. – Nemcsak, hogy nem fizetik ki a költségeket, de állandó politikai támadás alatt vagyunk: a sokadik kötelezettségszegési és ilyen-olyan eljárás indul Magyarország ellen – fogalmazott a politikus. Mint kiderült, eközben folyamatosan bővül a határvadászok létszáma, szeptemberben a számuk 500 körül volt, ma pedig már mintegy ezren vannak.

Az államtitkár a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában elmondta azt is, hogy az illegális határátlépési kísérletek egyre erőszakosabbak: a szerb oldalról már szinte mindennap hallani lövéseket, a migránsok gyakran fenyegetik vagy kővel dobálják a rendőröket. – Tehát nem menekülőhelyzet alakul ki, hanem csatahelyzet, ezért kell, hogy komoly jogi védelme is legyen a határt védőknek – fogalmazott.

(MTI)

Címkék: Rétvári Bence, határ