Sikeres volt az első robot által végzett műtét Magyarországon

Sikeres volt az első robot által végzett műtét Magyarországon

A Semmelweis Egyetem új robotsebészeti eszköze. forrás: semmelweis.hu

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Epehólyag eltávolítást végeztek robotsebészeti eszközzel egy 68 éves nőbetegen a Semmelweis Egyetemen. A május 24-én elvégzett, a társadalombiztosítás által finanszírozott műtét sikeres volt, a beteg a mai napon, csütörtökön elhagyhatta a klinikát, számolt be róla a Semmelweis Egyetem honlapja.

A Da Vinci X elnevezésű robotsebészeti műszer 2021 augusztusában érkezett a Semmelweis Egyetemre, amikor az egyetem munkatársai és hallgatói kipróbálhatták az új technológiát. Két nappal ezelőtt állították üzembe az egyetem immár saját műszerét az említett epehólyagműtét során, amelyet azóta további két robotvezérelt operáció követett.

„Amíg az emberi csukló mozgásterjedelme korlátozott, addig a Da Vinci rendszer képes akár 520 fokban is mozgatni a robotkarjait, ezáltal olyan helyre is eljut, és olyan apró mozdulatokra is képes, amelyet sem egy nyitott műtét során szabad kézzel, sem laparoszkóppal a sebész nem tudna precízen kivitelezni” – mondta el dr. Szijártó Attila, az első beavatkozásokat végző orvosprofesszor.

Amint a Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinika igazgatója hangsúlyozta, a beteggel a négy karral rendelkező robotkar érintkezik, az orvos nem a beteg mellett áll, hanem a sebészi konzolnál ülve tartja a kapcsolatot a robottal. A robotműszert pedálokkal és joystick-hez hasonló karokkal irányítja a beavatkozást végző orvos. Közben igen pontosan, három dimenzióban és minimum tízszeres nagyításban látja a műtéti területet. A Da Vinci rendszer része az úgynevezett torony is, ennek segítségével  az orvostanhallgatók, illetve más kollégák is megtekinthetik a robotkarok mozgását, ha szeretnék elsajátítani az új eljárást. A torony tartalmazza azokat a fontos műszereket is, amelyek a műtét biztonságáért felelnek és a vérzést csillapítják.

Bár hazánkban már két intézményben is rendelkezésre áll egy-egy korábbi generációs technológia, a hasi sebészet téren és az oktatásra, kutatásra, illetve gyógyításra is kiterjedő összetett robotsebészeti program elindításában a Semmelweis Egyetem úttörő. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora szerint elkerülhetetlen, hogy a robottechnológia bekerüljön a következő 30-40 év orvosainak graduális és posztgraduális képzésébe. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy mindenki robottal fog operálni.

Az új technológia segítségével a sebészek precízebben, pontosabban tudják elvégezni a műtéteket, a betegek gyorsabban gyógyulnak, kevesebb időt kell a kórházban tölteniük.

A Semmelweis Egyetemen az új robotprogram keretében egyelőre tíz sebész operál, az általános sebészeti beavatkozások mellett nőgyógyászati-, urológiai, fül-orr-gégészeti műtéteket fognak végezni.