Sokan szakirány-váltást fontolgatnak a Makóra költöztetett pszichiáterjelöltek közül

Sokan szakirány-váltást fontolgatnak a Makóra költöztetett pszichiáterjelöltek közül

A Szegedi Tudományegyetem Rektori Hivatala (Fotó: Az egyetem hivatalos oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Levelet írtak a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Pszichiátriai Klinika rezidensei és szakorvosjelöltjei az Állami Egészségügyi Ellátó Központnak, amelyben azt kérik, hogy segítsen megoldani a pszichiátrián dolgozó rezidensek és szakorvosjelöltek ügyét – adja hírül a szeged.hu. 

Mint írják, az országos veszélyhelyzet fennállása alatt, áprilisban költöztették a képzésüket Makóra, a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ ottani tagintézményébe. Ám nincsenek megelégedve az ottani helyzettel illetve körülményekkel. Mint részletezik, véleményük szerint „a 21. századi színvonalú pszichiátriai ellátásra, az egyetemi szintű képzésre több szempontból is alkalmatlan Klinikánk jelenlegi, részben átmenetinek szánt infrastruktúrája. Ebből, illetve a társszakmai háttér hiányából fakadóan pedig az aktuális működési rend sem elfogadható egy ilyen, a dél-alföldi régió hármas progresszivitási szintű ellátását biztosító intézménye esetén. Mindemellett az oktatási és kutatási feladataink ellátása sem megvalósítható egy egyetemi klinikától elvárható szinten a szakmai és infrastrukturális feltételek hiányosságai miatt.”

– 2020 júniusában az országos veszélyhelyzet megszűnt – hangsúlyozzák. A fiatal orvosok nem értik, hogy ezt követően eddig miért nem kaptak tájékoztatást arról, hogy a Szegedi Tudományegyetem alá tartozó klinikai központ (SZTE ÁOK SZAKK) mikor szándékozik visszaköltöztetni őket Szegedre, a Kálvária sugárúti 2-es kórház épületébe, ahol a veszélyhelyzet alatt a járványkórház működött. 

A levél írói állítják: „országos szakmai és civilszervezetek, az országos szakfelügyelő főorvos, továbbá a Minisztérium is megkereséssel, továbbá utasítással élt az SZTE ÁOK SZAKK részére Klinikánk visszaköltözésével kapcsolatban. Ezidáig választ nem kaptunk”.

A fiatal orvosoknak a munkaidőn túl napi közel 2 órát kell utazniuk Makóra, miközben az útiköltséget a szegedi egyetem csak részben állja. Figyelembe véve az utóbbi években tapasztalt szakorvosi elvándorlási tendenciát, úgy látják, hogy a mentorálásuk is komoly akadályokba ütközik, a mindennapi munkához szükséges szakorvosi felügyeletük is veszélybe kerül. A helyzet fennállása miatt sokan közülük szakképző hely, illetve szakirány váltását tervezi. Márpedig „a pszichiátria jelenleg is hiányszakma, további rezidensek és szakorvos-jelöltek pályaelhagyása a szakmára nézve jelentős veszteség lenne” – fogalmaznak.

Ezért azt kérik az állami fenntartótól, hogy „az SzTE, mint elsődleges képzőhely által munkavégzésünk helyének egyoldalú, a törvényben szabott időkeretet meghaladó ideig tartó módosítása ellen lépjen fel”. Továbbá helyezzék őket vissza a szegedi klinikára, és biztosítsák számukra a követelmények teljesítéséhez szükséges körülményeket.

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) rektora az a Rovó László, akivel kapcsolatban júniusban állapította meg a Magyar Orvosi Kamara (MOK) Győr-Moson-Sopron megyei szervezetének etikai bizottsága, hogy nem követett el mulasztást, amikor márciusi dél-tiroli utazása után nem vonult karanténba, később azonban koronavírusos lett. 

A szegedi rektor az ügy kapcsán a Hír TV-nek kifejtette: az etikai vizsgálat megállapította, hogy dél-tiroli utazásának nem volt köze betegségéhez, semmilyen jogszabályt nem szegett meg, nem veszélyeztette a kollégáit sem. Kitért arra is, hogy miután kiderült fertőzöttsége, körülbelül 170 kontaktszemélyt teszteltek, közülük senkinél nem mutatták ki a kórt.