Soros György: Már nem tudunk visszatérni Magyarországra

Soros György: Már nem tudunk visszatérni Magyarországra

Soros György 2018-ban (Fotó: Wikimedia/Niccolo Caranti)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Unió Bíróságának döntése, mely szerint Magyarország megsértette az uniós jogot győzelem az EU alapvető értékeinek. A döntés a CEU-nak már túl későn született – közölte az Euronews megkeresésére Soros György. Hozzátette: már nem tudunk visszatérni Magyarországra, mert az érvényben lévő törvények nem felelnek meg az akadémiai szabadság követelményeinek.

Szerinte a magyar kormány folytatja az EU jogainak a lábbal tiprását, a legutóbbi áldozata a világhírű Színház- és Filmművészeti Egyetem. Az EU jelenleg arról vitázik, hogy miként biztosítsa, hogy a támogatásokat a jogállamisággal összhangban használják fel. Felszólítom az EU-t, hogy legyen Magyarország a tesztalany – közölte.

Meg kell semmisíteni a lex CEU-ként elhíresült 2017-es felsőoktatási törvénymódosítást, miután az sérti az uniós jogot – állapította meg kedden nyilvánosságra hozott döntésében az Európai Bíróság. 

Michael Ignatieff, a CEU rektora ezt követően sajtótájékoztatót tartott. Elmondta, hogy a bíróság döntésével egyértelmű üzenetet küldött, és az oktatás szabadsága mellé állt. A döntés után a vezető szerint az egyetem Budapesten maradt része a magyar felsőoktatás meghatározó eleme tud maradni, sőt, új egyetemi intézetet is nyitnak Budapesten. Ez a CEU Demokrácia Intézet lesz, amely a demokráciát kutatja majd, és tovább működteti például a Bibó Istán Szabadegyetemet.