Sorra lépnek be a Suzukinál dolgozók a szakszervezetbe

Sorra lépnek be a Suzukinál dolgozók a szakszervezetbe

A Vasas Szakszervezet tagjai az egyik budapesti demonstráción. (Fotó: Facebook/Vasas Szakszervezeti Szövetség)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Már több mint kétszáz tagja lehet a Vasas Szakszervezeti Szövetség alapszervezetének az esztergomi Suzuki gyárban – erről is beszélt az Indexnek az érdekképviselet alelnöke. Lukács Zoltán szerint az alapításban 42-en vettek részt, azóta viszont naponta akár 10-20 tagsági kérelem is érkezik hozzájuk.

Úgy tűnik tehát, hogy a frissen alakult szakszervezet növekedését fellendítette, hogy egy héttel ezelőtt elbocsátották a Suzukitól azt a munkavállalót, aki a frissen megalakított alapszervezet titkára lett volna. László Zoltán elmondása alapján a férfit biztonsági őrök kísérték ki a gyárból, így még a felmondásáról szóló dokumentumot is bent hagyta. Abban egyébként az állt, hogy a munkája minőségével voltak gondok. A Vasasnál azonban úgy tudják, a 14 éve a gyárban dolgozó férfi ellen korábban nem érkezett a munkáltató részéről semmilyen panasz.

Másokat is beindít az Audi-sztrájk sikere | Magyar Hang

A rabszolgatörvény elleni tiltakozások és a győri győzelem hatására több helyen is engedtek a munkáltatók.

Szakszervezeti titkárként amúgy a dolgozót munkajogi védelem illette volna meg, vagyis nem lehetett volna elbocsátani azután, hogy hivatalosan is a helyi szakszervezet vezetője lesz. A férfi azóta levélben is megkapta a felmondásról szóló dokumentumot, amiben azonban László Zoltán elmondása alapján már nincs indoklás. A Vasas a dokumentum áttekintése után döntött úgy, hogy jogi útra tereli az ügyet.

Az esztergomi Suzuki gyár a szakszervezetis kirúgása után hétfőn ismét fókuszba került, hiszen az Országgyűlés ellenzéki képviselőinek többsége otthagyta a Parlamentet és a helyszínre ment. A cég vezetésével szerettek volna beszélni, azonban nem jött össze. Egy kommunikációs munkatárs útján azt üzenték nekik, hogy két képviselő bemehet az épületbe, a politikusok azonban legalább öten szerettek volna részt venni a beszélgetésen, hiszen annyi pártból voltak jelen. A patthelyzet oda vezetett, hogy végül senki sem tárgyalt senkivel.