Súlyos gondok vannak a szakképzésben is a PSZ szerint

Súlyos gondok vannak a szakképzésben is a PSZ szerint

A 2022. január 31-i pedagógussztrájkban részt vevő intézmény (Fptó: Pedagógusok Szakszervezete)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nemcsak a központi béremelésre, hanem például munkaruhára sincs fedezet a szakképzésben – hívta fel a figyelmet a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) keddi közleménye. 

Mint írták, a 2023. évre ígért 10+5 százalékos béremelés januártól esedékes részét a nem állami fenntartók egy részénél – például alapítványi intézményeknél – még meg sem kapták a szakképzésben dolgozó oktatók, miközben az egyre növekvő infláció őket is érinti. A nem oktatói munkakörben foglalkoztatottak béremelése pedig még napirenden sincs – írta a szakszervezet. Felháborítónak tartják azt is, hogy a Kulturális és Innovációs Minisztérium „semmibe veszi a szakképzésben foglalkoztatottak jogos igényeit és problémajelzéseit”.

A PSZ szerint az állandósult jogszabály-módosítások igazolják a problémák létezését: most ismét a munkavállalói érdekképviseletek megkérdezése nélkül tervezik módosítani a szakképzési jogszabályokat, ami utólagos, elhúzódó vitákat fog okozni. „A minisztérium az írásos jelzésekre csak semmitmondó, általános válaszokat ad, az érdemi párbeszédnek nyoma sincs. A propagandát szolgáló kommunikáció mögött az iskolák egy részében nemcsak a központi béremelésre, hanem például munkaruhára sincs fedezet, az oktatók a kaotikus munkajogi helyzet mellett a szakképzés tárgyi feltételeiben is súlyos lemaradásokról számolnak be” – áll a PSZ közleményében. A szakszervezet azt kéri a szakképzésért felelős minisztériumtól, hogy ne a fenntartókra és a munkáltatókra hárítsa a felelősséget, hanem gondoskodjon legalább az ígért béremelésekről, és kezdjen érdemi párbeszédet a szakképzést sújtó problémákról.