Számos iskolában kezdődött sztrájk vagy polgári engedetlenség

Számos iskolában kezdődött sztrájk vagy polgári engedetlenség

Aszfaltrajz a Nagykörúton (Fotó: Katona Mariann / Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több iskolában is sztrájkba vagy polgári engedetlenségbe kezdtek a pedagógusok az oktatás állapota miatt hétfőtől. Péntekre pedig újabb akciók szerveződnek: élőlánc és tüntetés.

A hétfőtől indult munkabeszüntetést a Karinthy Frigyes Gimnázium 34 tanára, illetve a szintén a tankerületünkben lévő Brassó Utcai Általános Iskola 26 tanára hirdette meg arra hivatkozva, hogy kötelességük szót emelni a problémák megoldása érdekében. – Nem szeretnénk és nem is tudunk egy olyan rendszerben dolgozni, ahol a leginkább érintett szereplők (tanárok, diákok, szülők) véleményét nem hallgatják meg. Nem akarunk csendben maradni, és még évekig, évtizedekig úgy tenni, mintha jól működne az oktatás! A csend nem rend! – írták. Hozzájuk csatlakozott nem sokkal később a budapesti Eötvös József Gimnázium 38 pedagógusa, hétfőre pedig tovább duzzadt a létszám: – a 168 Óra információi szerint – a Külső-Pesti Tankerület mintegy 25 iskolájának pedagógusai sztrájkolnak vagy egyéb formában szolidaritanak a magyarországi közoktatás állapota miatt.

Az általános követelés a tanároknak béremelés, a pedagógusok és diákok terheinek csökkentése, illetve a párbeszéd.

A pedagógus érdekképviseletek – a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) – legutóbb múlt hétfőn ültek le tárgyalni a kormány képviselőivel, két órán keresztül egyeztettek Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkárral. Az azonban ott ismét egyértelművé vált, hogy idén már nem kapnak fizetésemelést, a jövő évre tervezett béremelés mértéke pedig attól függ, hogy érkeznek-e hazánkba az uniós források. Amennyiben igen, akkor 20, anélkül pedig 10 százalékkal nőnek majd a bérek.

Másnap egyébként – mint lapunk megtudta – tizenkilenc fős delegáció utazott Brüsszelbe, hogy a magyar közoktatás helyzetéről, a tanárok problémáiról beszéljenek az Európai Bizottság döntéselőkészítő szakembereivel is.

Eközben a péntek ismét izgalmasnak és eseménydúsnak ígérkezik. Egyrészt újabb élőlánc szerveződik, a tervek szerint Budapesten és a legtöbb megyei jogú városban megtartják az akciót. – Hívjuk fel a figyelmet az oktatás egyre súlyosabb problémáira! Álljunk ki a saját és az ország jövőjéért! Egy célért, egy időben, egységesen! – írják a szervezők a rendezvény beharangozójában. Emellett pedig vonulásos tüntetést is terveznek „Elég a lenézésből” címmel. A szervezők azzal indokolják a megmozdulást, hogy továbbra sem történt változás az oktatásügy terén, a november 7-én tartott sztrájktárgyaláson a kormány még mindig nem tudott érdemi ajánlattal előállni a szakszervezetek követeléseire. Szerintük „a közmédia hallgat az országban zajló demonstrációkról és nem tájékoztat az oktatás valódi állapotáról”. A demonstráció a Március 15. térről indul, onnan mennek át a Clark Ádám térre.

Címkék: oktatás, sztrájk