Idénre 0 forint béremelési ígéretet kaptak a pedagógusok

Idénre 0 forint béremelési ígéretet kaptak a pedagógusok

A 2022. január 31-i pedagógussztrájkban részt vevő intézmény (Fptó: Pedagógusok Szakszervezete)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az idén egyáltalán nem lesz béremelés és a többi sztrájkkövetelésben sem történt előrelépés, csak egy halvány ígéretecske – jelentette be Komjáthy Anna, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) országos választmányának vezetője, miután hétfő délután sztrájktárgyalást folytattak az oktatási Hivatalban. Két órán át tárgyaltak Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkárral.

Komjáthy Anna elmondta, azzal érkeztek, hogy kitartanak a követeléseseik mellett, többek között 45 százalékos béremelés kell, még az idén. Erre azt a választ kapták, hogy az idén biztosan nem lesz emelés. A negyedik követelésükkel kapcsolatban kaptak egy halvány ígéretet, vagyis hogy a pedagógiai asszisztensek és a gyógypedagógiai asszisztensek ne lehessen beosztva heti negyven órában közvetlen gyerekekkel történő munkavégzésre, mert akkor még annyi idejük sincs, hogy megigyanak egy pohár vizet. Ez már felmerült, akkor azt a választ kapták, hogy ilyen nincs. Erre ők azt mondták, hogy ha nincs, akkor le lehet írva egy jogszabályba, ez lehet hogy megtörténik. 

Komjáthy Anna szerint a legjobb eset, hogy januártól 20 százalékkal emelik meg a tanárok bérét, ha megjönnek az uniós források. A legrosszabb eset, hogy tíz százalékkal emelik meg a következő évtől a fizetésüket. Mi erre azt mondtuk, hogy lehetséges, hogy nem fog csökkenni a pedagógusok jövedelme, nem gondolnánk, hogy itt akkor emelkedés lesz, hiszen elviszi ezt az infláció – tette hozzá. Folyamatosan azt próbáltuk elmagyarázni a tárgyalópartnereinknek, hogy milyen helyzet van az iskolákban, hogy azt kellene felfogniuk, hogy tényleg az utolsó pillanat van és egy ilyen ajánlat feltehetően nem fogja megállítani azt a hullámost, hogy a tanárok elmeneküljenek a pályáról. Én azt gondolom, hogy ezt tudják, de a kormányban nincs akarat – mondta.

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezete elnöke a béremelés ígért részleteiről elmondta, hogy az eddigi állásponthoz képest elmozdulás volt, hogy 2025. január 1-jét jelölték meg céldátumként, amikorra a diplomás átlagkereset 80 százalékát el kellene érni. És 2030-ig vállalta a kormány, hogy ezt indexálja, vagyis hozzáigazítja a diplomás átlagbér emelkedésének 80 százalékához. Újfajta bértábla bevezetésében gondolkodik a kormány, a pedagógus bértábla megváltoztatásán – mondta Totyik Tamás. Előre sejtettük, hogy a kormány nem fog ingyen béremelést adni, hanem komoly változtatásokat kér – tette hozzá.

A kormány első javaslatához képest a mostani javaslat nagyon komoly elmozdulás, „ami azt jelzi számunkra, hogy a társadalmi nyomás előtt a kormány kezd meghajlani, ez elmozdulást jelent, de hogy ezt hogyan fogja betartani, arra nagyon kíváncsiak vagyunk” – fogalmazott. Idén még tárgyalnak a szakszervezetek a kormánnyal, de ez csak november 26-a után fog megtörténni.

Egyáltalán nincs kormányzati szándék az azonnali béremelésre – mondta Totyik Tamás. November 18-án megtartjuk az országos sztrájknapot, november 26-án pedig a Kossuth téren lesz „valódi nemzeti konzultáció” az oktatásról – tették hozzá. 

Tanítanék Mozgalom: Maruzsa Zoltán mondjon le

Hihetetlen és megalázó, hogy a kormány képviseletében Maruzsa Zoltán államtitkár még mindig nem tudott előállni olyan javaslattal, ami legalább a pedagógusok napi megélhetési problémáit rendezi – így reagált a hétfői tárgyalásokra a Tanítanék Mozgalom. Mint írták, ez lenne az első lépés, hogy az oktatás rendszerszintű reformjáról egyáltalán beszélhessünk. „A kormány még a szakszervezetek kompromisszumos javaslatát sem hajlandó megfontolni, de az igazság az, hogy nem vártunk mást attól a kormánytól, amelyiknek több mint egy évtizede lett volna bármilyen érdemi lépést tenni az oktatás rendszerszintű reformjának irányába. Erre azonban még csak ígéretet sem volt hajlandó tenni” – tették hozzá.

A Tanítanék Mozgalom kitart az eddigi követeléseink, az oktatás rendszerszintű reformjának előfeltételei mellett:
– Az oktatási dolgozók bérét a kormány igazítsa a diplomás átlagbérhez!
– A kormány állítsa vissza a pedagógusok sztrájkjogát!
– Vegyék vissza a polgári engedetlenségük miatt kirúgott tanárokat, a kormány hagyja abba a tanárok fenyegetését!

 

Amíg ezeket a követeléseket a kormány nem teljesíti, addig folytatni fogjuk az ellenállást és a polgári engedetlenségi hullám szervezését az oktatásban! Követeljük továbbá Maruzsa Zoltán azonnali lemondását, hiszen ma bebizonyította, hogy alkalmatlan a közoktatás ügyének elősegítésére – írta a Tanítanék Mozgalom.