Szerb választások: Gratulált fő szövetségesének Orbán Viktor

Szerb választások: Gratulált fő szövetségesének Orbán Viktor

Belgrád, 2020. május 15. Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Aleksandar Vucic szerb elnök sajtótájékoztatóra érkezik Belgrádban 2020. május 15-én. MTI/Koszticsák Szilárd

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Orbán Viktor a közösségi oldalán, az Instagramon és levélben is gratulált Aleksandar Vucic szerb államfőnek, pártja ugyanis – a Szerb Haladó Párt – elsöprő győzelmet aratott a vasárnapi szerbiai választásokon.

– Gratulálok, Aleksandar! Gratulálok, SNS – írta Orbán Viktor a Facebookon. A levél tartalmáról már Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke tájékoztatta az MTI-t hétfőn.

„Az elmúlt években Szerbia az Ön bátor vezetésével bebizonyította, hogy nem csupán képes megbirkózni az előtte álló kihívásokkal, de készen áll arra, hogy Közép-Európa országaival együtt nyertese legyen az előttünk álló évtizednek. Meggyőződésem hogy az Önök sikeres kormányzása minden alapot megteremtett ahhoz, hogy Szerbia a négyéves parlamenti ciklus végére az Európai Unió teljes jogú tagjává váljon” – fogalmazott Orbán Viktor.

A magyar miniszterelnök biztosította Vucicot, hogy Magyarország kormánya továbbra is elkötelezett a kétoldalú kapcsolatok fejlesztése és a stratégiai partnerség elmélyítése mellett, melynek szellemében a szerb kormány megalakulását követően készen állnak a hatodik magyar-szerb kormányzati csúcstalálkozó megrendezésére.

Mint ismert, vasárnap Szerbiában háromszintű, parlamenti, vajdasági tartományi és önkormányzati választást tartottak. Az előzetes eredmények szerint óriási győzelmet ért el a Szerb Haladó Párt (SNS), és a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) is minden korábbinál jobb eredményt ért el minden szinten. Szabadkát nem tudta ugyan visszaszerezni, de minden más helyen megerősödött a VMSZ.

A Vajdasági Magyar Szövetség elnökének, Pásztor Istvánnak is levélben gratulált Orbán Viktor. A miniszterelnök úgy fogalmazott: nagy örömmel értesült arról, hogy a vajdasági magyarok a vasárnapi parlamenti választáson újra megmutatták, hisznek az összefogás erejében, és nem félnek saját kezükbe venni a sorsukat. Hozzátette: ha a reménykeltő előrejelzések beigazolódnak, mostantól kétszer annyi magyar képviselő lehet a szerb parlamentben, tartományi szinten a Vajdasági Magyar Szövetség lett a harmadik legerősebb párt, és jó néhány, nemzetünk számára kiemelten fontos település élére kerülhet magyar polgármester.