SZFE-ügy: hiába tüntettek a hallgatók az ITM előtt, a tárca szerint szakmai vitáról van szó

SZFE-ügy: hiába tüntettek a hallgatók az ITM előtt, a tárca szerint szakmai vitáról van szó

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter egy januári sajtótájékoztatón (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– A Színház- és Filmművészeti Egyetemen (SZFE) belső szakmai vita alakult ki, amelyet a művészeti ágak nagy tekintélyű szakembereinek kell rendezniük – így válaszolt az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) az ATV híradó megkeresésére annak kapcsán, hogy hétfőn tüntetés szervezett a tárca épülete elé az SZFE hallgatói önkormányzata az egyetem átalakítása ellen. Mint a Magyar Hang beszámolt róla, a demonstráción több mint két tucat ismert színművész is támogatását fejezte ki.

Az ITM szerint ugyanakkor a modellváltás célja a kormánytól való függetlenedés, így a kuratórium feladata arról dönteni, hogy a jelenlegi helyzetben mi a helyes megoldás. – Az SZFE esetében az átalakítás elvárt eredménye, hogy az ott tanuló és végző fiatalok színházművészeti, televíziós és filmipari esélyei, lehetőségei jelentősen javuljanak – írták. Jelezték azt is: „a kormány természetesen azt támogatja, hogy az oktatás normális keretek között, rendes mederben folyhasson. Ezért is döntött arról, hogy az egyetem jövő évi működéséhez a korábbi költségvetés mintegy kétszeresét, 3 milliárd forintot biztosít egyebek mellett bérrendezésre és a kampusz építési program előkészítésére a kuratórium számára”.