Szijjártó Péter: A vendégmunkások valójában a magyarok munkahelyeit védik meg

Szijjártó Péter: A vendégmunkások valójában a magyarok munkahelyeit védik meg

Szijjártó Péter külügyminiszter (Forrás: Szijjártó Péter/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A külföldi munkavállalók beengedése igazából a magyar munkahelyeket védi – erről beszélt Szijjártó Péter egy interjúban, amelyről egy részletet a közösségi oldalán is megosztott.

A külügyminiszter azt fejtette ki, hogy itthon 3,5-4 százalék közötti a munkanélküliség, ez pedig de facto teljes foglalkoztatásnak minősíthető. – Strukturális munkanélküliség nincs Magyarországon – fogalmazott, hozzátéve, hogy ennek következményeként több iparágban is kialakul munkaerőhiány. Amikor pedig egy vállalat – magyarázta – nem tud felvenni munkaerőt, akkor nem a termelését fogja vissza, hanem elkezd új helyszínt keresni. Tehát a munkaerőhiány azzal fenyeget, hogy már meglévő munkahelyek vesznek el.

Így Szijjártó Péter szavai alapján amikor „meghatározott rend és szigorú szabályok szerint, meghatározott időre” megengedik, hogy külföldről emberek jöjjenek és dolgozzanak, azzal a magyar munkahelyeket védik meg. Egészen konkrét példát is hozott: ha van egy 100 főt foglalkoztató üzem, de csak 80 munkavállalót talál, akkor nem az történik, hogy 80 százalékban fog működni, hanem elmegy és majd működik ott, ahol 100 százalékosan tud tevékenykedni. Vagyis, ha nincs 20 külföldi, akkor 80 embernek elveszik a munkahelye. – Tehát a külföldi munkavállalók ideiglenes, meghatározott szabályok szerinti beengedése igazából a magyar munkahelyeket menti meg – fogalmazott.

A külügyminiszter arról azonban nem beszélt, hogy a hazánkba települő külföldi gyárak, például a gombamód szaporodó akkumulátorgyárak milyen arányban fognak magyar és saját országukból érkezett embereket alkalmazni. Ahogyan azt sem fejtette ki, hogy a vendégmunkások milyen hatással vannak a bérekre.