Szijjártó Péter: Magyarország a mielőbbi békében érdekelt

Szijjártó Péter: Magyarország a mielőbbi békében érdekelt

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszél a Gibrán Bászillal, a libanoni Szabad Hazafias Mozgalom párt elnökével a megbeszélésük után tartott sajtótájékoztatón a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2022. július 15-én (Fotó: MTI/MTI Fotószerkesztőség/Kovács Attila)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szijjártó Péter vasárnap ismét telefonon egyeztetett kínai kollégájával, Vang Ji külügyminiszterrel. A külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán azt írta, az egyeztetésre azért volt szükség, mert az Ukrajnában zajló háború nemcsak Európában, hanem az egész világon is érezteti negatív hatását: a tartósan háborús inflációs környezet, az egekbe szökő energiaárak, az élelmiszerellátási válság és az újabb migrációs hullámok világszerte veszélyeztetik a stabilitást.

– Megerősítettem kollégámnak, hogy Magyarország a mielőbbi békében érdekelt, hiszen csak a béke jelent megoldást a háború miatt előttünk tornyosuló kihívásokra – fogalmazott a magyar diplomácia vezetője. A külgazdasági és külügyminiszter közlése szerint a megbeszélésen áttekintették a két ország gazdasági kapcsolatait.

– A kínai vállalatok elégedettek magyarországi beruházásaikkal, mi pedig mindent elkövetünk annak érdekében, hogy továbbra is a miénk legyen Európa legversenyképesebb beruházási környezete – olvasható a bejegyzésben.

Ukrajna kapcsán nem sokkal korábban a szaktárca közleményben reagált Maxim Buzsanszki ukrán parlamenti képviselő kijelentésre. Szijjártó Péter még pénteken arról beszélt: Budapestnek vannak forgatókönyvei a katonai szükséghelyzetre a kárpátaljai magyar kisebbség védelmében. Erre Buzsanszki úgy reagált, Magyarország katonákat küldhet Kárpátalja területére a magyar lakosság védelméért. A magyar minisztérium viszontválaszában pedig azt közölte: a „félrevezető álhírekkel szemben a valóság az, hogy Magyarország tovább folytatja történetének legnagyobb humanitárius segélyakcióját Ukrajna megsegítése érdekében, és szilárdan kitartunk azon álláspontunk mellett, hogy nem engedünk semmiféle provokációnak, így nem küldünk sem fegyvert, sem katonát a háborúba”.