Szlávik János: A vírus keresett egy csoportot, ahol könnyen tud terjedni

Szlávik János: A vírus keresett egy csoportot, ahol könnyen tud terjedni

Szlávik János infektológus főorvos, a Dél-Pesti Centrumkórház-Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetében Budapesten 2020. április 22-én (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Járványügyi intézkedéseket kell hozni, mint a határzár, de egész biztos, hogy elférnek még bizonyos intézkedések, azt megakadályozandó, hogy a vírus jobban terjedjen a közösségekben – nyilatkozta Szlávik János, a Dél-Pesti Centrumkórház infektológus főorvosa a HírTV-nek.

A szennyvízminták örökítőanyag-vizsgálata azt mutatja, hogy Budapesten és sok vidéki nagyvárosban elkezdett emelkedni a szennyvízben az örökítőanyag. Mindez a koronavírus fertőzésének terjedését bizonyítja – idézi a Portfolió a főorvost. Ahogy ez a vírus az emberi szervezetbe bejut, elkezd szaporodni, majd az emberi szervezetből annak egy része távozik. Ez a távozás a szennyvízből is kimutatható. Nem magát a vírust, hanem annak örökítőanyagát találják meg a szennyvízben, mely ezt igazolja – tette hozzá.

„Úgy terjed a közösségben, hogy az illetők nem tudnak róla. Amúgy is, ez a vírus jellemző módon imád úgy megfertőzni valakit, hogy az illető nem veszi észre, hogy megfertőződött. Úgynevezett tünetmentes fertőzött. A tünetmentes fertőzött, attól, hogy ő nem észlel tüneteket vagy rendkívül enyhe tüneteket észlel, attól még továbbadhatja a vírust” – hangsúlyozta a szakértő.

Egyesek szerint akár 30-35 százalék is lehet a tünetmentesek aránya, sőt, a gyermekeknél talán még nagyobb ez az arány. Ezek a számítások egyelőre nem pontosak, de folyamatosan tanulmányozzák a vírust, hogy a lehető legmegfelelőbb módon tudjanak a vírus okozta fertőzésekre reagálni.

„A vírus keresett magának egy olyan csoportot, ahol ő könnyen tud terjedni. Ezek a gólyatáborok, az esküvők, a rendezvények, különböző sportesemények, templomi események, ahol sok fiatal, fertőzött ember át tudja adni egymásnak a vírust, hiszen ez a vírus azért első sorban cseppfertőzéssel terjed” – jegyezte meg Szlávik János.

Tavasszal ez a terjedés nem volt jellemző, hiszen hihetetlen lezárások voltak. Valahol egyensúlyt kell találni a lezárások és az emberek élete, munkája között. Ez meg fogja akadályozni, hogy nagyobb járvány legyen, de nem lehet jósolni – tette hozzá.