Sztojkáék felé guruló közpénzek a roma választás előtt

Sztojkáék felé guruló közpénzek a roma választás előtt

Sztojka Attila, a Fidesz képviselője az Országgyűlés plenáris ülésén 2023. október 24-én. (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A belügyi tárcához tartozó Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság (TEF) tavaly októberben hirdetett pályázatot roma szervezeteknek „régiós hálózatosodás kialakítására”. Elvárás volt, hogy a nyertesek vegyék fel a kapcsolatot az adott régióban működő civil szervezetekkel, alakítsanak ki velük „kommunikációs csatornákat”, a támogatási időszak alatt tartsanak havonta legalább egy szakmai műhelyt, illetve szakmai napot, gyűjtsék össze és a hálózaton belül osszák meg a „jó gyakorlatokat”. A pályázaton összesen 19 szervezet nyert: mindegyik egyformán 7,5-7,5 millió forintot kapott – számolt be a Népszava.

Buczó Csanád, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) volt képviselője abból a szempontból vizsgálta a sikeres pályázókat, hogy kapcsolatba hozhatók-e a Cigány Közösségek Szövetségével (CiKöSz). A gyűjtőszervezetként működő CiKöSz elnöke Sztojka Attila fideszes parlamenti képviselő, romaügyi kormánybiztos. A szövetség arra készül, hogy a júniusi nemzetiségi választásokon többséget szerez majd az ORÖ-ben. Buczó Csanád közlése szerint a győztes pályázók között hat olyan van, amely nem kötődik, vagy amelyről nem tudja bizonyítani, hogy kötődik a Sztojka Attila-féle szövetséghez. További hat azonban – ahogyan arról a bírósági nyilvántartás tanúskodik – konkrétan a CiKöSz alapítója. A fennmaradó hét szervezetről Buczó Csanád állítja: bizonyítani tudja, hogy a CiKöSz szövetségese. Ez azt jelenti, a roma „hálózatosodási” pályázaton nyertes 19 szervezet kétharmada a CiKöSz alapító tagszervezete, vagy pedig annak szövetségese. A szóban forgó 13 szervezet összesen közel 100 millió forinthoz jutott ebből a forrásból.

Az említett pályázat – írja a lap –nem tévesztendő össze azzal a másik, szintén tavaly ősszel kiírt TEF-es pályázattal, amelynek forrásaiból több helyen Cikösz-ös kampányrendezvénynek is beillő disznóvágásokat rendeztek roma szervezetek és nemzetiségi önkormányzatok.