Találkozott a „történelem elferdítése” miatt bírált vezérkari főnök a lengyel nagykövettel

Találkozott a „történelem elferdítése” miatt bírált vezérkari főnök a lengyel nagykövettel

A Honvéd Vezérkar főnökének jelölt Böröndi Gábor altábornagy a kinevezése előtti meghallgatásán az Országgyûlés honvédelmi és rendészeti bizottságának ülésén 2023. május 2-án (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Fotó: Illyés Tibor

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az együttműködés fontosságát erősítette meg a magyar vezérkari főnök és a lengyel nagykövet pénteki találkozójukról kiadott közös nyilatkozatában – tudatta a Honvédelmi Minisztérium közleményben az MTI szerint.

A találkozóra azt követően került sor, hogy Böröndi Gábor vezérkari főnök nemrég arról beszélt az M1-en, „1939-ben a német-lengyel háború lokális háborúnak indult és mi lett a vége. Nem fogták meg időben, békefolyamattal azt az eszkalációt és elvezetett a második világháborúig”. Ez nagyon felháborodást váltott ki Lengyelországban, Sebastian Kęciek lengyel nagykövet nyílt levelet is írt az ügyben. Ebben többek közt úgy fogalmazott, Böröndi szavai „a történelem elfogadhatatlan elferdítését jelentik, és nem szabadna elhangozniuk, különösen nem egy szoros szövetséges ország képviselője részéről”.

A honvédelmi tárca közleménye szerint Böröndi Gábor altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke pénteken hivatalában fogadta Sebastian Kecieket, a Lengyel Köztársaság magyarországi nagykövetét és Slawomir Mnitowski ezredest, lengyel védelmi attasét. A megbeszélés során megerősítették a nagy múltú magyar-lengyel kapcsolatok és a szolidaritás kiemelkedő jelentőségét, továbbá aláhúzták a közös szövetségbe tartozás és ezzel összefüggő célok, illetve együttműködés fontosságát. Keciek nagykövet a nyilatkozatban felhívta a figyelmet, hogy a náci Németország és a Szovjetunió 1939-ben Lengyelország ellen irányuló, provokálatlan agressziójának áldozatául eső lengyel társadalmat érintő kijelentés nem volt helyénvaló. Böröndi altábornagy világossá tette, hogy nem állt szándékában megkérdőjelezni azt, hogy Lengyelország a legfőbb áldozata és elszenvedője volt a II. Világháborúnak. A Honvéd Vezérkar főnöke továbbra is prioritásként kezeli a NATO-n belüli együttműködés fejlesztését, valamint kifejezte a Lengyelországgal való kapcsolatok építése iránti elkötelezettségét.

– A látogatást a kölcsönös tisztelet, a szolidaritás, az egyetértő együttműködés és a közös prioritások erős kötelékének gondolatával zárták a felek – állt a Honvédelmi Minisztérium közleményében.