Varga Mihály: Matolcsy Györgynek igaza van abban, hogy baj van, de a baj mindenkit érint

Varga Mihály: Matolcsy Györgynek igaza van abban, hogy baj van, de a baj mindenkit érint

Varga Mihály pénzügyminiszter a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvény módosításáról szóló javaslat általános vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. november 22-én (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Fotó: Kovács Tamás

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Magyar Nemzeti Bank független, szabadon elmondhatja a véleményét a gazdaságpolitikájáról is – reagált a parlamentben hétfőn Tállai András Matolcsy György jegybankelnöknek a kormány gazdaságpolitikáját érintő, súlyos kritikáira.

Mint arról lapunk is beszámolt, Matolcsy György jegybankelnök hétfőn, az Országgyűlés gazdasági bizottságának ülésén ismertette a Magyar Nemzeti Bank tavalyi évről szóló üzleti jelentését és beszámolóját, ebben az ismertetőben hangzottak el a gazdaságpolitikát érintő kritikák. Olyanokat mondott például: „szembe kell néznünk azzal, hogy a magyar gazdaság válságközeli helyzetben van.”

Varga Mihály a közösségi oldalán reagált azzal hogy a jegybank elnökének igaza van abban, hogy baj van, de a baj mindenkit érint: a magas energiaárak egész Európában recesszió felé viszik a gazdaságokat. A pénzügyminiszter azzal érvelt, hogy minden ország lépéskényszerbe került, Magyarország is. A válságkezelés eredményeként eddig itthon magas maradt a gazdasági növekedés (harmadik negyedévben 4,1 százalék, ami az unióban a hetedik legmagasabb mérték), valamint magas a foglalkoztatottság (4,7 millió ember dolgozik, továbbra is 4 százalék alatt a munkanélküliség). – Lehet építeni az elmúlt évek eredményeire – folytatta.

Az Országgyűlés ülésén is szóba kerültek Matolcsy György meglepő kijelentései, a jobbikos Z. Kárpát Dániel ugyanis az „őszödi beszédhez hasonlítható gazdasági igazságbeszédnek” nevezte azokat. A pénzügyminisztérium államtitkára szerint ugyanakkor a Magyar Nemzeti Banknak nincs kormányzati feladata a magyar gazdaságpolitikában, függetlenül végzi a törvényben meghatározott feladatát, így véleményét is teljesen függetlenül is szabadon mondhatja el, akár a gazdaságpolitikáról vagy más, a világot érintő gazdasági ügyekről. Tállai András ezután rátért a kormány gazdaságpolitikai eredményeinek felsorolására, a miniszterhez hasonlóan a gazdasági növekedéssel és a munkahelyek számával érvelt. – Most sem arról beszélnek Magyarországon a gazdaság szereplői, hogyan fogják a vállalkozásokat megszüntetni, hanem azt tervezik, hogy ebben a nehéz gazdasági recesszióban, ami kialakulóban van, hogyan fogják fenntartani a vállalkozásukat – mondta az államtitkár.