Matolcsy: Magyarország a világ negyedik-ötödik legsérülékenyebb országa

Matolcsy: Magyarország a világ negyedik-ötödik legsérülékenyebb országa

Budapest, 2022. november 10.
Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke előadást tart a Budapesti Metropolitan Egyetem Kezedben a jövő - TEDx konferenciáján az Uránia Nemzeti Filmszínházban 2022. november 10-én.
MTI/Máthé Zoltán

Fotó: Máthé Zoltán

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Országgyűlés gazdasági bizottságának délelőtt 10 órakor kezdődött ülésén Matolcsy György jegybankelnök ismertette a Magyar Nemzeti Bank 2021. évről szóló üzleti jelentését és beszámolóját – írja az RTL.

Ennek során a jegybank első számú vezetője szokatlan őszinteséggel arról beszélt, „szembe kell néznünk azzal, hogy a magyar gazdaság válságközeli helyzetben van.”

Az ülésről beszámolt az azon jelenlévő Tordai Bence, a Párbeszéd társelnöke is. Mint írta, „Matolcsy György megsemmisítő kritikáját adta az Orbán-kormánynak!”. – Csak néhány idézet a jegybankelnöktől: „Magyarország válságközeli helyzetben van”, „a világ negyedik-ötödik legsérülékenyebb országa”, az EU-ban „hátulról a 4. termelékenységi szint”, „a második legmagasabb az ikerdeficit Románia után; jövőre a legmagasabb lesz – ez az a szint, amit ellenzékben elítéltünk”, „jövőre 15-18% lesz az infláció”. Ennek okai az energiaár-robbanás és az élelmiszer-infláció, utóbbi főként azért, mert „az Unióban Magyarországon a második legalacsonyabb a mezőgazdaság termelékenysége Bulgária után” – ismertette Tordai az elhangzottakat. Hozzátette: az infláció pedig Matolcsy szerint nem „szankciós” vagy „háborús”, mert 2021 nyarától szökött fel az energiaárak miatt.

Sőt, a jegybank vezetője arról is beszélt: „bajban vagyunk, sok szempontból saját döntéseink miatt vagyunk bajban”, „megbomlott a kormány és a jegybank gazdaságpolitikai összhangja – ez sokba kerül”. Matolcsy azt is mondta, „helytelen a kormány válságkezelési stratégiája”, „az ársapkák 3-4%-os inflációs többletet okoznak, azonnal ki kell vezetni ezeket”, „Magyarország az egyetlen ország, amely több benzint és gázolajat fogyaszt, mint az energiaválság előtt”.

Ezeken felül az MNB vezetője azt is mondta, „2010 után nem hoztuk meg a jó döntéseket, 2021 után rossz döntéseket hozott a kormány”, előbbiek közé értve az energiahatékonysági beruházások elmaradását és a mezőgazdaság klímaválságra való felkészítésének hiányát. Úgy számolnak a jegybankban, hogy a teljes energiahatékonysági fordulatra 20 ezer milliárd forintot kellene költeni: „Az energiahatékonyság a kiút legfontosabb eleme.”