A tőzsdei árnál is drágábban kaptuk májusban a gázt az oroszoktól

A tőzsdei árnál is drágábban kaptuk májusban a gázt az oroszoktól

Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor a Karmelita kolostorban 2019. október 30-án (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Májusban az irányadó, két hónappal korábbi tőzsdei árnál 6 százalékkal drágábban, egyszersmind rekordösszegért, ezer köbméterenként átlag 1364 euróért vettük a gázt az oroszoktól – számította ki a Népszava a külkereskedelmi adatokból. Mint írják, annak ellenére, hogy Magyarország orosz gáztarifáját az Orbán-kormány változatlanul titkosként kezeli, a Népszava a nyilvános adatok alapján február óta havonta közöl pontos becslést az árakról.

Ez idő alatt arra jutottak, hogy a tavaly októbertől hatályos új magyar-orosz gázszerződés szerinti ár az Európában irányadó, holland gáztőzsde két hónappal korábbi átlagához igazodik. Korábban Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor valótlannak is nevezhető állításokat tett orosz gázárunkról. A legkirívóbbnak kétségkívül az orosz elnök februári nyilatkozata számított, miszerint februárban Magyarország a piaci ár ötödén kapta volna a gázt. Ehhez képest három hónappal később a KSH-adatok alapján a Népszava közzétette, hogy az oroszok februárban a piaci árnál éppenséggel 30 százalékkal drágábban mérték Magyarországnak a gázt.