Titkosították, hogy ki írja alá a megfigyelési ügyeket az igazságügyi tárcánál

Titkosították, hogy ki írja alá a megfigyelési ügyeket az igazságügyi tárcánál

Fotó: Varga Judit Facebook-oldala

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kihasználva a 90 napos időhúzási lehetőséget, kitérő választ küldött az Igazságügyi Minisztérium a Hvg.hu megfigyeléssel kapcsolatos kérdéseire. A portál a Pegasus- és a Schadl-Völner ügy nyomán a titkos megfigyelések engedélyezéséről érdeklődött. 

A február 18-án küldött közérdekű adatigénylés kérdései arra irányultak, hogy tavaly összesen hány igazságügyi miniszteri engedélyhez kötött nemzetbiztonsági célú titkos információgyűjtést engedélyeztek, ki írta alá ezeket, illetve hány ilyen titkos információgyűjtés engedélyét tagadták meg.

Az Igazságügyi Minisztérium az alapesetben 15 napos törvényi válaszadási határidőt elnyújtotta 90 napra a koronavírus miatti veszélyhelyzetre és a tárcának azzal összefüggő feladataira hivatkozva. Ezután pedig nem adták ki a kért információkat, hanem egyetlen, amúgy nem is kért számadatot közöltek: eszerint „2021-ben 1469 db külső engedélyhez kötött információgyűjtés előterjesztés került az igazságügyi tárcához benyújtásra, egyéb közérdekű adatot nem tartunk nyilván.”

E szerint tehát a tárca csak a hozzájuk beérkezett kérelmek számát tartja nyilván, a megadott engedélyekét már nem. 

A portál már csak azért is furcsának találja a választ, mert az elmúlt években a minisztérium rendre kiadta a megadott engedélyek számát a hasonló közérdekű adatigénylésekre. Tavaly nyáron július 19-ig, azaz a Pegasus-botrány kirobbanásáig szintén pontos számot közöltek a megadott engedélyekről.

Ráadásul az engedélyeket aláírók személyére vonatkozó kérdésre a minisztériumból azt írták, hogy „a kért adatok az Infotv. 27. § (1) bekezdése alapján nem ismerhetők meg”, azzal a jogszabályi hivatkozással, hogy titkosították, hogy kik az engedélyek aláírói.

„A közérdekű vagy közérdekből nyilvános adat nem ismerhető meg, ha az a minősített adat védelméről szóló törvény szerinti minősített adat”. Ilyen minősített adat érvényességi ideje a jogszabály szerint 10-30 év is lehet, vagyis a tárca válasza szerint ennyi ideig nem tudható, hogy Varga Judit miniszter vagy éppen egy államtitkára írt-e alá bizonyos számú engedélyt.