Bérrendezés, sztrájkjog rendezése, szociális üdülés – Itt vannak a szakszervezetek követelései

Bérrendezés, sztrájkjog rendezése, szociális üdülés – Itt vannak a szakszervezetek követelései

A rabszolgatörvény elfogadása miatt tüntetők (Fotó: Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tízpontos követeléscsomaggal várja az új kormány megalakulását a Magyar Szakszervezeti Szövetség, a szervezet „nemcsak a hosszú évek alatt felgyűlt problémák megoldására, hanem az elmúlt 12 évben a munkavállalók ellen elkövetett, zömében szándékos vétségek haladéktalan jóvátételére is felszólítja a Fidesz-kormányt”.

Új köntösbe öltöztette és sorba rendezte a régóta visszatérő és az elmúlt 12 év alatt felhalmozódott követeléseit a Magyar Szakszervezeti Szövetség. Mint írták, a tízpontos csomagot a kormány megalakulását követően a lehető legrövidebb időn belül eljuttatják Orbán Viktor miniszterelnöknek és minden döntéshozónak, valamint a parlamenti pártok vezetőinek.

A bérrendezés, bérfelzárkóztatás – mint jó ideje rendszeresen – ezúttal is fontos eleme a szakszervezeti követeléscsomagnak. A munka világát és közvetlenül a munkavállalókat is hátrányosan érintő törvényi változtatásokat is végtelenül aggasztónak tartják, amelyek korrekciója szerintük nem tűr halasztás. Itt azt említették, hogy elsőként a sztrájkhoz fűződő jogokat csorbította a kormány, főként a köz- és közszolgáltató szférában, majd ezt követte a „rabszolgatörvényként” elhíresült módosítás. Zlati Róbert, a szövetség elnöke szerint „az elhibázott szabályozásokat” az első intézkedések között kell visszavonni, mint ahogy a Munka törvénykönyvét is új alapokra helyeztetnék.

A több alponttal bővített tízpontos csomag fontos eleme még az álláskeresési támogatási idő meghosszabbítása, ahogyan a munka és a szabadidő összehangolása. A szakszervezetek az új kormánytól is elvárják a munkahelyi diszkrimináció és zaklatás megszüntetésére alkalmas rendszer kidolgozását éppúgy, mint a nők esélyegyenlőségének megteremtéséhez szükséges szabályozást. A „jelenleg elhibázott, igazságtalan nyugdíjrendszer” átalakítása sem maradt ki a csomagból, de legalább ennyire fontosnak tartja a szövetség az oktatás, a szakképzés megújítását. Az összeállítás része még a legszegényebbek – 1,5-2 millió ember – számára fontos szociális üdültetés.

Zlati Róbert leszögezte azt is, hogy a szövetség érdemi párbeszédet sürget a kormánnyal, s ennek stabilitásához alkotmányos garanciákat kér.