Több mint 7 milliárdért hozhatta az egészségügyi eszközöket a Wizz Air Kínából

Több mint 7 milliárdért hozhatta az egészségügyi eszközöket a Wizz Air Kínából

Kipakolják a Wizz Air Sanghajból érkezett repülőgépének szállítmányát a Liszt Ferenc-repülőtéren 2020. március 23-án. (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Járatonként 72 millió forintba is kerülhetett, hogy a Wizz Air egészségügyi eszközöket szállított Kínából Magyarországra – derült ki a Népszava közérdekűadat-igényléséből.

A kért dokumentumokból kiderült, tavasszal mintegy 4,713 milliárd forintot fizetett a kormány a Wizz Airnek 65 olyan járat után, amely egészségügyi eszközöket és védőfelszerelést hozott haza. A végső számla azonban biztosan magasabb, mivel legalább 100 járat repült.

Azt nem közölte a Külügyminisztérium, hogy mennyit fizettek ki végül a Wizz Airnek összesen, de a járatok átlagos költségét alapul véve 7,2 milliárd forint is lehetett a végösszeg.

A Wizz Air nem válaszolt a lap kérdésére, de már korábban közölte, hogy az Orbán-kabinet kereste meg a céget a légi híd kialakításának lehetőségével.

A Külügyminisztérium a Népszava azon kérdésére nem válaszolt, hogy miért a személyszállító gépekkel rendelkező Wizz Airt keresték meg, és nem teherszállításra specializálódott logisztikai cégeket bíztak meg a feladattal.

Eddig annyit lehetett tudni, hogy 300 milliárdot költött a kormány Kínából rendelt lélegeztetőgépre, ezen felül van a szállítási költség, valamint az egyéb védőeszközök ára.

A lélegeztetőgépekről a Hvg számára adott részletesebb adatok szerint március 11. és június 17. között 10 515 darab lélegeztetőgép érkezett az országba, amiből 418 non-invazív, átlagáruk 56 647 euró, mintegy 19 millió forint volt.