Ezért tiltakoznak egyenpólóban az egészségügyi szakdolgozók

Ezért tiltakoznak egyenpólóban az egészségügyi szakdolgozók

Egyre több ápoló egyenpólóban tiltakozik az alacsony fizetése miatt. (Fotó: Független Egészségügyi Szakszervezet Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az egészségügyben dolgozók júliustól kapják meg a 18 százalékos fizetésemelést, de az alapellátást végző fogorvosok és háziorvosok úgy vélik, hogy az ő szakasszisztenseik, ápolóik kimaradnak a bérrendezésből, amelynek részletei a héten jelentek meg a Magyar Közlönyben.

Az első emelt fizetést csak augusztus elején kapják meg az érintettek, és a jogszabály szerint az induló bruttó bér 288 ezer forint, melynek a nettója 191.500 forint. A bértábla tetején a 49-51 év munkatapasztalattal rendelkező szakápoló található a J fizetési osztályban, ahol a bruttó bér 1 millió forint felett van – írja a Népszava. A bérrendezésről a héten sajtótájékoztatót tartott Takács Péter egészségügyi államtitkár, aki arról is beszélt, hogy az egészségügyi szolgáltatók erre a célra havonta dolgozónként 57 600 forint béremelésre fordítható támogatási összeget igényelhetnek.

A Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) elnöke szerint azonban bejelentett 18 százalékos béremelés nem ad alapot az elégedettségre. Mint a lapnak elmondta, „ez ugyanis a magas infláció miatt még a keresetek értékének megőrzéséhez is kevés". Hozzátette, néhány csoport – például az alapellátó fogorvosok és a háziorvosok – úgy látják, hogy ők – pontosabban praxisaikon keresztül a szakasszisztenseik – még ebből is kimaradtak.

„Természetesen érdeklődtünk az alapellátás kollegiális vezetőinél is, hogy mi történhetett, tőlük azt hallottuk, hogy szóban van ígéret az e területre vonatkozó béremelésre is. Ez azonban még nem jogforrás” – mondta a Népszavának Dúl Zoltán szombathelyi fogorvos, aki jelezte, hogy a béremelésről megjelent jogszabályból kimaradt az alapellátók praxisaiban alkalmazott mintegy 8000 szakdolgozó. Szerda délutánra Takács Péter államtitkár béremelésről szóló posztjához rövid idő alatt több tucatnyi olyan bejegyzés került, amelyek a kimaradás okát firtatták. Emiatt egyre több ápoló egyenpólóban tiltakozik alacsony fizetése miatt, amelyen az olvasható, hogy „A gyógyítás nem várhat, ezért az elismerés sem!”. Dúl Zoltán szerint a körzetekben dolgozó szakdolgozók bérkiegészítésére praxisonként legalább 100 ezer forint bértámogatásra lenne szükség.