Többmilliárdos fejlesztés indul a főváros távhőrendszereiben

Többmilliárdos fejlesztés indul a főváros távhőrendszereiben

Budapest (Fotó: pixabay.com)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mintegy négymilliárd forintból fejlesztik a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. távhőrendszereit – közölte a társaság hétfőn az MTI-vel.

A BKM közleménye szerint hőközpontok teljes felújítása, új vezetékszakaszok létesítése, új fogyasztók távhőre kapcsolása, távhővezeték szakaszok technológiaváltó felújítása, valamint forróvízkazánok energiahatékonyságot fokozó cseréje és hőközpontok távfelügyeleti rendszerbe kötése a célja annak a fejlesztésnek, amely 3,854 milliárd forint összegű, 50 százalékos mértékű vissza nem térítendő európai uniós támogatással valósul meg.
Jelenleg Budapest épületeinek hőellátását túlnyomórészt földgázzal üzemelő egyedi hőtermelő berendezések látják el, és ez hátrányosan befolyásolja a főváros levegőszennyezettségi szintjét – írták.

Kiemelték, a projekt, amelynek során új fogyasztókat kapcsolnak a távhőrendszerbe, érdemben javítja Budapest levegőminőségét. Fontos előrelépésként jelölték meg, hogy az V. kerület északi részének távhőellátása érdekében megépül – a XIII. kerületi a Radnóti Miklós utca és az V. kerületi Markó utca között – a Pannónia utcai távhővezeték, új belvárosi fogyasztók további csatlakozásának biztosítására. – A pályázat keretén belül tervezik a megépülő Testnevelési Egyetem, illetve a távhőszolgáltatási piac bővülésének kiszolgálásához az Alkotás utcai gerincvezeték megépítését – olvasható a BKM közleményében.

Rámutattak arra is, hogy a jelenleg üzemelő hőközpontok egy részének alkotóelemei technológiailag elavultak, a hő- és villamosenergia-veszteségük a kor színvonalához képest magas. A háromfázisú villamos motorokkal hajtott szivattyúk nem fordulatszám-szabályozásúak, ezért ezen hőközpontok alkotóelemei korszerűsítésre szorulnak. A projekt fontos része továbbá a meglévő távhővezetékek korszerűsítése. A primer vezetékhálózat egyes szakaszai elavultak, fajlagos hőveszteségük részben a környezeti hatások, részben a korunk elvárásainak nem megfelelő anyagok miatt magas. A hőveszteségek csökkentése és a vezetékekhez tartozó szerelvények megújítása jelentős energia-megtakarítást eredményezhet. – A Rózsakerti fűtőműben üzemelő három földgáztüzelésű forróvízkazán részleges kiváltására két kondenzációs kazánt telepítenek – írták.

A BKM közölte: a fejlesztés révén az üvegházhatású gázok éves csökkenése 8129 tonna, amely megfelel mintegy 570 hektár erdő széndioxid-megkötő hatásának. Az elért energiafelhasználás csökkenés pedig 121.420 GJ/év értékűre várható, ami mintegy 3500 háztartás éves gázfogyasztásának felel meg – írták.

Címkék: főváros, távhő