Vérlázítónak tartják az ápolók bérezését az ellenzéki pártok

Vérlázítónak tartják az ápolók bérezését az ellenzéki pártok

Nagy Lászlóné szakápoló beolt egy nőt a Szputnyik V koronavírus elleni vakcina második adagjával a balassagyarmati Dr. Kenessey Albert Kórház oltópontján 2021. április 10-én (Fotó: MTI/Komka Péter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A modern ápolás alapítója, Florence Nightingale születésének tiszteletére május 12-e az ápolók nemzetközi világnapja, melyet 1982-től Magyarországon is megtartanak. Ám „kevés dolog annyira vérlázító az Orbán-kormány működésében, mint az ápolók bérezése” – írja Tordai Bence, a Párbeszéd képviselője Facebook-posztjában. 

Szerinte az Orbán-kormány évek óta csak hitegeti az egészségügyi szakembereket, de érdemi intézkedés nem történik, pedig bizonyították a hősiességüket a világjárvány alatt. Az Orbán-kormány azonban „folyamatosan csak megalázza az ápolókat és az egészségügyi dolgozókat”.

A politikus úgy látja, a magyar ápolók bérezése messze elmarad európai szaktársaikétól. Szlovákiában is a kétszeresét, Csehországban a háromszorosát keresi egy ápoló, miközben a magyar egészségügyi dolgozók – a szakemberhiány miatt – idehaza 10–12 órákat robotolnak. 

Mint hozzátette, növelte az ápolók kiszolgáltatottságát, hogy – a veszélyhelyzetre hivatkozva – bármikor átirányíthatták őket az önkormányzati intézményekből a koronavírus kezelésére kialakított kiemelt kórházakba, ahol többségében ugyancsak anyagi és erkölcsi megbecsülés nélkül látták el megnövekedett feladataikat.

Végül azzal zárta posztját, hogy a Párbeszéd követeli az egészségügyi dolgozók minden trükközés nélküli 50 százalékos béremelését. 

Hasonlóképpen az ápolói bérek rendezését tartotta fontosnak az LMP frakcióvezetője. Ungár Péter az ápolók nemzetközi napján arra mutatott rá, hogy bár csekély mértékben, de emelkedtek az ápolói bérek az elmúlt időszakban, a növekményt ugyanakkor teljes egészében elvitte az infláció. 

Az intézményekben dolgozók is megalázóan kevés bért kapnak, de azok még kevesebbet, akik idősebb, nem gyermek hozzátartozójukat gondozzák otthon. Ők mindössze 68 ezer forintban részesülnek – hívta fel a figyelmet, megjegyezve: ugyan az ő bérük is emelkedett 10 százalékkal, ám ezt a növekményt is „elvitte” a pénzromlás.

A politikus arról is beszélt, hogy a nyugati társadalmakban egyre tovább élnek az emberek, így egyre nagyobb szükség lesz az ápolók munkájára, megbecsülésük híján pedig a feladat egyre inkább megoldhatatlanná válik.

A DK közleményében felháborítónak nevezte, hogy Orbán Viktor kormánya a megbecsülés és a tisztelet legkisebb jelét sem mutatja az ápolók esetében. Az is jelzi, hogy az egészségügy mostohagyerek – érvelnek –, hogy hírek szerint az új Orbán-kormányban a következő négy évben a „Belügyminisztérium egyik altagozatává kívánják silányítani azt”.