Török Gábor: A korábbinál több esélye van az ellenzéknek, de kérdés, ez mire lehet elég

Török Gábor: A korábbinál több esélye van az ellenzéknek, de kérdés, ez mire lehet elég

Török Gábor (fotó: Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több okból is más lesz az előttünk álló, 2022-es országgyűlési választás; van, ami a Fidesz-kormány hatalmon maradását, más pedig az ellenzéki esélyek növekedését jelentheti. Török Gábor politológus elemezte a helyzetet és hosszan kifejtette, mi várható egyrészt és másrészt.

A mai tudásunk alapján három dologban a következő választás erősen eltér majd a korábbiaktól, nyilván ezek erősíthetik az ellenzék esélyét, vagy legalább a reményét – írta Török Gábor.

Az ellenzéknek kedvezhet

Itt elsőként a gazdasági helyzetet említette, hiszen amióta a Fidesz kormányon van, a választások előtti periódusban még nem kellett gazdasági válsághelyzetben politizálnia. Márpedig most még nem látni, hogy a koronavírus-járvány következtében előállt válsághelyzet mennyire lesz súlyos és tartós. Amennyiben a választások előtti másfél év valóban jelentős gazdasági visszaeséssel jár együtt, elképzelhető, illetve az eddigiek alapján valószínű, hogy az valamilyen mértékben roncsolni fogja a kormányoldal támogatottságát. Az persze ugyanúgy kérdés, hogy az ellenzék ebből tud-e profitálni.

Az ellenzéki esélyeket esetleg növelő második változásként a politológus az ellenzéki pártok új stratégiáját említette, konkrétan az együttműködést. Erről sem tudunk egyelőre túl sokat, arról pedig semmit, hogy a már bejelentett közös jelöltállítás valóban megvalósul-e, de ha az ellenzék a 106 választókörzetben valóban képes lesz egy-egy jelölt mögé odaállni, az egyértelműen új helyzetet teremt. Nem arról van szó, hogy meglelték a csodafegyvert, egyszerűen csak 2011 óta először van most esélyük arra, hogy teljesítsenek egy olyan előfeltételt, ami nélkül semmi esélyük sem lenne.

Harmadikként Török Gábor egy általa is banálisnak nevezett okot említett, mégpedig azt, hogy 2022-ben a Fidesz-KDNP már 12 éve lesz hatalmon. – A politikai berozsdásodás és a választói ráunás egyaránt erősebb lehet, mint volt korábban – írta.

Ami a Fideszt segítheti

Felsorolt a politológus ezzel szemben olyan okokat is, amelyek a Fideszt erősíthetik. Itt említette a hatalmi gépezetet, ami kiválóan működik, ráadásul az erőforrások (pénzben, intézményekben, emberekben) ma már szinte korlátlanul állnak rendelkezésre. – A Fidesz legyőzéséhez sokkal több kell, mint bármelyik korábbi sikeres kormányváltásnál. A hatalomgyár jelentősen képes tompítani a válság okozta – ma még nehezen felmérhető - politikai károkat, és fájdalmas sebeket tud ejteni az ellenzéki együttműködésen és stratégián is – közölte.

Nem hagyta ki a mára már megkerülhetetlenné vált „Gyurcsány-kérdést” sem. Bár a korábbi miniszterelnök elutasítottsága az idő előre haladtával értelemszerűen valamelyest csökkent, a választási rendszer által motivált együttműködés folyamatosan előhozza ezt a témát és állásfoglalásra kényszeríti az ellenzéki politikusokat.

A harmadik pedig az ellenzék állapota. – Magam úgy látom, hogy az ellenzék kicsit sincs jobb állapotban, mint a korábbi választások előtt volt, sőt, ha lehetséges, még rosszabb a belső helyzetük – írta Török Gábor. Szerinte több területen is akut a válságuk, egyrészt nincs egy első számú vezető talán Karácsony Gergely áll legközelebb ehhez a szerephez. Emellett nincs mondanivalójuk, a Fideszhez képest tudják magukat meghatározni, valamint a pénzük, médiájuk, hátországuk biztosan nem több, inkább kevesebb, mint az előző ciklusokban.

Esélyek?

Akkor tehát mennyi esélye van az ellenzéknek? – Török Gábor maga tette fel ezt a kérdést. Úgy válaszolta meg, hogy ami ma látszik, aszerint több mint eddig. Ami viszont ma nem látszik, hogy az mire lehet elég.