Magyar Péter: Ez a rendszer nem annyira stabil, mint amilyennek tűnik

Magyar Péter: Ez a rendszer nem annyira stabil, mint amilyennek tűnik

Magyar Péter a Partizán műsorában

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Amikor azt érzed, hogy a fél ország néhány család birtokában van, akkor hova hátrálj még? Kiakalulhat normálisan egy országban, hogy pár családé az ország fele – tette fel a költői kérdést Magyar Péter, Varga Judit exférje a Partizán élő adásában vasárnap este.

„Engem mélységesen felháborított mint jobboldali, nemzeti érzelmű embert, ahogy a jobboldali sajtó Rogán Antal vezetésével bánt a köztársasági elnökkel” – mondta azt megindokolva, hogy miért tette ki szombati, a rendszerrel nagyon kritikus posztját. „Azok, akik a nyilvánosság előtt vállalják az egész életüket, azok elszámoltathatóak” – mondta. Szerinte két nyilvánosság van Magyarországon, ezért a Fidesz szavazói nem is tudják, hogy kritizálniuk kellene Rogán Antalt. „A fontos döntések nem a kormányülésen dőlnek el, hanem a belső magban. Ide tartozik Rogán Antal, Gulyás Gergely, Orbán Balázs és Nagy Márton” – mondta. Azt mondta, hogy Tóni, Ádám és Barbara megnevezése a posztjában hirtelen felindulás volt, de azért felidézte, hogy egyszer, amikor még a Diákhitel Központ vezetőjeként nem írt alá valamit, akkor Nagy Ádám, Rogán Antal kabinetfőnöke felhívta és „baráti tanácsot” adott neki. Indoklásl, hogy miért csak most szólalt meg, azt mondta, azért, mert a volt feleége eddig pozícióban volt, és nem akarta őt lehetetlen helyzetbe hozni.

Ha egy utolsó MTI-közleményt is jóváhagynak valahol, akkor egy ilyen kegyelmi ügyet nem?

„Szép lassan elértünk egy olyan szintre, ahol – mindannak ellenére, hogy egyébként jó irányba megy egy csomó minden az országban, mindannak ellenére, hogy én soha nem leszek a másik oldalon – azt ki kell mondani, hogy ez már nem mehet tovább. Ha nem akarjuk azt, hogy a mi gyerekeink egy családi részvénytársaságban nőjenek föl, ami Magyarország, akkor érdemes ezen változtatni” – mondta. Szerinte bizonyos dolgokat ki kell mondani. A múlt héten történtek az utolsó lökést adták a döntéséhez. Arra a kérdésre, hogy kit feltételez például Bayer Zsolt a héten megjelent írása mögött felbújtóként, arra azt válaszolta, nem titok, hogy Rogán Antal és az ő emberei irányítják a kormányzati kommunikációt. „Az utolsó miniszteri engedélyt is Rogán Antal hagyja jóvá és adja ki” – mondta. 

Nem tudom elképzelni azt, hogy van egy kegyelem, amit az igazságügyi miniszter felterjeszt támogatás nélkül és ezt a köztársasági elnök valami miatt mégis megadja, arról nem történik egyeztetés. Mert azt gondolom, ha egy utolsó MTI-közleményt is jóváhagynak valahol, akkor egy ilyen politikailag és erkölcsileg érzékeny kérdésben nem történik egyeztetés a felső vezetéssel. A Budaházy-ügyről pontosan tudom, hogy a Fidesz elnöksége is tárgyalt – mondta.

Beszélt arró is, hogy amikor először költöztek szét Varga Judittal, behívták a Karmelita-kolostorba, és megfenyegették „a szolgálatok emberei”. Megkérték valamire a válása kapcsán, amire ő nem volt hajlandó, ezután pedig a munkahelyén, a Diákhitel Központban a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal emberei jeletek meg és lefoglaltak dolgokat. Egy kormányzati barátja ezután azt mondta, ez egy figyelmeztetés volt, utána nem is lett következmény. Az volt a szolgálatok elvárása, hogy ne legyen balhé – tette hozzá. Azt is mondta, hogy a CSOK-os botránykat is meg tudták volna magyarázni, de Rogán nem engedte, sőt, a propagadaminiszter volt a kiszivárogtatója is.  

Megmagyarázhatatlan, hogy a miniszterelnök családjában ilyen dolgok történjenek

Volt szerencsém néhány alkalommal Tiborcz Istvánnal reggelizni, ez a lényeg. Az a lényeg, ami ezekben a körökben folyik. Amikor elmegyek Budapesten a gyerekekkel és megkérdezik, hogy ez a szálloda kié, majd megkérdezi a következőnél, és én meg azt mondom, hogy ne kérdezze, mert ugyanazé. És ezek még csak szállodák, nem a Waberers, a balkáni irodaházak, alapkezelők, a bank – mondta. Szerintem ez nincs rendben, mondom ezt tősgyökeres, jobboldali emberként. Nem egészséges és megmagyarázhatatlan, hogy a miniszterelnök családjában ilyen dolgok történjenek – tette hozzá.

Én azt gondolom, hogy Rogán Anatalnak mennie kell. El kell hinnünk, hogy enélkül is működik – mondta a jobboldal nevében. Hozzátette: nagyon sok fideszest ismer, aki nem akarta, hogy kétharmadokkal nyerjenek, mert azt akarták, hogy legyen kontroll. Arról is beszélt, hogy nem látja hosszú távon fenntarthatónak a Fideszt, ha egyszer Orbán Viktor távozik, akkor szerinte szétesik. Ő továbbra is jobboldalinak tartja magát, 2002 után lépett be a Fideszbe, Gulyás Gergellyel volt különösen jóban, Orbán Balázst is emlegette. 

Azt gondolom, ez a rendszer nem annyira stabil, mint amilyennek tűnik, de kívülről nagyon nehezen leváltható. De ha körbenézünk a szomszédokban, láthatjuk, hogy nagyon gyorsan össze tudnak omlani rendszerek – fogalmazott. Hozzátette: számára innen nincs visszaút a Fideszhez, de nem is akarna menni. Pont akkor tud a leggyorsabban változni valami, amikor a legkevésbé tűnik annak – tette hozzá. Szerinte nagyon megcsontosodottnak tűnik minden, de ő ott volt 2018-ban és 2022-ben is, és nem volt mindenki nyugodt, nem véletlenül szervezték ki alapítványokba az egyetemeket. A magyar politikai élet legnagyobb ellensége az apátia, amiben az ellenzék felelőssége nagyon nagy – tette hozzá.

Azt mondta, még viccnek is rossz, hogy politikai szerepre törne. Azt akarja, hogy kényszerítse ki a nyilvánosság, hogy ne így működjön a politika. Úgy  a kormánypártban, mint az ellenzékben. „Nem igaz, hogy nem tudjuk elhinni a jobboldalon, hogy tud működni ez a polgári-konzervatív kormány. Hogy nem tudjuk kikényszeríteni, hogy ne Rogánok legyenek a középpontban.” Egy kérdésre válaszolva azt is mondta, hogy „Nem mondom, hogy nekem nincs atombombám.” Szerinte nem érdemes félni, Magyarországon lehet demonstrálni, pártot létrehozni. Kérdés, hogy vannak-e emberek, akik ebbe beleállnak, és vannak-e olyan vállakozói rétegek, akik ezt finanszírozni merik. Úgy gondolja, hogy vannak még ilyen emberek, de azt nem tudja, hogy meddig.