Török Gábor arról, hogy a Tisza vezet: A két Magyarország tisztán látható

Török Gábor arról, hogy a Tisza vezet: A két Magyarország tisztán látható

Török Gábor politikai elemző (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Mindenkinek igaza van, aki „szakmai” fenntartásait fogalmazza meg: valóban hibahatáron belüli a különbség, valóban jobb kiindulópont két választás között a teljes népességre vonatkozó adat, valóban ez csak egy mérés – erről írt Török Gábor politikai elemző annak kapcsán, hogy egy a Partizán által megrendelt, 21 Kutatóközpont készítette kutatás szerint a Tisza Párt a biztos pártválasztók között már 42-40-re vezet a Fidesz előtt.

Török szerint ugyanakkor a közvélemény-kutatások nem csak megmutatják a politikai valóságot, de bizony időnként alakítják is azt. – Amióta a Tisza egyértelmű erősödését lehetett látni a többi kutatásban, várható volt, hogy előbb-utóbb előkerül egy olyan eredmény, amelyet majd – 18 év után először – úgy lehet interpretálni, hogy „vezet a Tisza”. Ennek pedig politikai jelentősége van, befolyásolja a választók döntéseit, de még inkább a politikai szereplők gondolkodását, viselkedését. Érdekes az is, hogy éppen október 23-án láthattunk először egy ilyen kutatást... – jegyezte meg.

Végül arra is kitért, nagyon tanulságosak a Fidesz-Tisza versenyben a nemekre, az életkorra, az iskolai végzettségre és a lakóhelyre vonatkozó számok. – Engem különösen a nemek közötti egyértelmű különbség lepett meg, a többi eddig is jellemző volt a Fidesz és ellenzéke közötti versenyben. A két Magyarország tisztán látható – tette hozzá.