Úgy emelkednek a járványügyi számok, hogy közben csökkennek

Úgy emelkednek a járványügyi számok, hogy közben csökkennek

A kormany.hu által közreadott képen Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője, Müller Cecília országos tiszti főorvos és Gál Kristóf, az ORFK szóvivője (b-j) a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 10-én (Fotó: MTI/kormany.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az elmúlt egy-két napon egy mérsékelt emelkedés volt tapasztalható a járványügyi számokban, ezért mindenki tartsa be a védelmi intézkedéseket – fogalmazott Müller Cecília az operatív törzs hétfői tájékoztatóján. Mindezt Budapest és Pest megye újranyitásának napján mondta, így szavai különösen hangsúlyosak. Az emelkedés azonban egyáltalán nem egyértelmű.

Az elmúlt 24 órában 11-en hunytak el a fertőzés következtében, ami valóban kiugróan magas szám az egy nappal korábbi 3-hoz képest. Legutóbb május 9-én haltak meg ennél többen egy nap alatt, e tekintetben tehát az országos tiszti főorvos figyelmeztetése teljesen érthető.

Az új betegek esetében azonban már jóval kevésbé, hiszen hétfőre 26 fertőzöttet regisztráltak, ennél kevesebb beteg az elmúlt két hétben csupán egyszer – május 11-én – volt. A hétfői szám tízzel alacsonyabb a vasárnap nyilvánosságra hozottnál, és kevesebb mint a fele a szombatinak. Ez alapján nem teljesen világos, hogy Müller Cecília mire utalt.

Hacsak nem az aktív fertőzöttek számára, ahol valóban megfigyelhető egy enyhe emelkedés, a tendencia ráadásul napok óta tart. Csakhogy ott az új fertőzöttek mellett a gyógyultak is számítanak, és ez utóbbi tekintetében komoly visszaesést láthattunk az elmúlt napokban. Az előző héten azért csökkent látványosan az aktív fertőzöttek száma, mert nagyon sok embert engedtek haza a kórházból, vasárnap azonban mindössze négy pácienst nyilvánítottak gyógyultnak. Az emelkedés tehát valójában egy csökkenés eredménye, kevesebben távozhattak gyógyultan, mint korábban. Ennek leginkább ahhoz a kórházi gyakorlathoz lehet köze, hogy hétvégén kevesebb gyógyultat bocsájtanak el az intézményekből.

Az új fertőzöttek számát illetően hetek óta hullámzás figyelhető meg. Május 2-tól naponta már jóval kevesebben kapták el a vírust, a számuk 21 és 56 között mozgott. Mindeközben komolyan megugrott a gyógyultak száma. Az Index külön cikket szentelt a jelenségnek, amely arra kereste a választ, hogy a kedvező tendencia miért éppen Orbán Viktor bejelentéséhez igazodva indult. Mint ismert, a miniszterelnök május 3-át jelölte meg a járvány tetőzéseként, és az Index cikke szerint e napot megelőzően látványosan kevés embert engedtek haza a kórházakból, azt követően azonban hirtelen elkezdtek felgyógyulni a betegek. Müller Cecília a jelenséget a betegség lefolyásának időtartamával magyarázta.

Ez a jelentős emelkedés állt meg az elmúlt napokban, ennek köszönhetően nőtt az aktív esetek száma. Amíg május 10. és 16. között összesen 438-an gyógyultak fel a betegségből, az elmúlt két napban csupán 29-en. Ettől természetesen még ugyanolyan fontos a fizikai távolságtartás, és a járványügyi szabályok betartása, csupán nem árt ha tisztában vagyunk azzal, hogyan is emelkednek valójában a számok.