Újra a nemzetbiztonsági bizottság előtt Márki-Zay Péterék amerikai támogatása

Újra a nemzetbiztonsági bizottság előtt Márki-Zay Péterék amerikai támogatása

A nemzetbiztonsági bizottság üléstermének ajtaja (Fotó: Halász János / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Fidesz szerint elrendelt a nemzetbiztonsági bizottság titkosszolgálati vizsgálatot a Márki-Zay Péterékhez Amerikából érkezett pénzek ügyében, a testület elnöke szerint ugyanakkor nem. Az biztos, hogy csütörtökön ismét tárgyaltak a kérdésről zárt ülésen, zárt ajtók mögött.

Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága a legutóbbi ülésén egyhangú szavazással rendelte el a baloldali pártok amerikai kampányfinanszírozásával kapcsolatos titkosszolgálati vizsgálatot. Ez a munka elkezdődött – ezt Kocsis Máté, a testület fideszes tagja közölte még szerda este. Hozzátette, hogy „példátlan és jogellenes, hogy a baloldal több milliárd forint kampánytámogatást kapott külföldről, ez durva beavatkozási kísérlet a magyar választásokba és részletes értékelő-elemző munkát igényel”.

Egészen mást mondott ugyanakkor a nemzetbiztonsági bizottság jobbikos elnöke. Sas Zoltán a Telex megkeresésére azt mondta, hogy „a bizottság nem folytat vizsgálatot, hanem tájékoztatást kap”. Annyit árult el a csütörtöki ülésről, hogy a Miniszterelnöki Kabinetiroda titkosszolgálatokat felügyelő államtitkára, Papp Károly tájékoztatta a képviselőket a vizsgálatról. A következő ülésen is ugyanezt fogja tenni. Sas Zoltán azt nem tudta megmondani, hogy hova fut ki a bizottság munkája.

Márki-Zay Péter, az ellenzék korábbi közös miniszterelnök-jelöltje a Magyar Hang Gulyáságyú podcastjában árulta el hetekkel ezelőtt, hogy a választások után hónapokkal, június közepén is kaptak „több százmilliós” támogatást az Egyesült Államokból, később kiderült, hogy összesen körülbelül kétmilliárd forintról volt szó. A jogszabályok tiltják, hogy pártok külföldi pénzt fogadjanak el, Márki-Zay Péter ugyanakkor azzal érvelt, hogy nem is párt, hanem a mozgalma kapta a pénzt, a kampányban sem a pártok használták fel, hanem a mozgalom. Mindenesetre az MMM tevékenységét nehéz elválasztani a választási kampánytól, hiszen Márki-Zay Péter egyenesen miniszterelnök-jelölt volt. Az MMM-nek támogatást biztosító Action for Democracyt idén alapították, annak elnök-igazgatója Korányi Dávid, Karácsony Gergely főpolgármester városdiplomáciai tanácsadója. A szervezet korábban lapunk megkeresésére azt állította, hogy senkinek nem nyújtottak kampánytámogatást, ők az MMM-et mint civil szervezetet támogatták.

Az ügyben egyébként rendőrségi és NAV-os nyomozás is zajlik, sőt, a Hvg információi szerint az Alkotmányvédelmi Hivatal is gyűjt információkat.