Ungár Péter: olyan jelöltet keresnek Budapest élére, aki képes egy ciklusnál tovább gondolkodni

Ungár Péter: olyan jelöltet keresnek Budapest élére, aki képes egy ciklusnál tovább gondolkodni

Ungár Péter, az LMP társelnöke beszélt az LMP Budapest kongresszusán 2024. január 20-án. (Képernyőfelvétel: Ungár Péter Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az LMP meg kívánja mutatni, hogy van másik politikai ajánlat Budapest irányítására, ehhez olyan jelöltet keres, akiről nem a párthovatartozása „ugrik be” az embereknek, olyan jelöltet keresnek, aki Budapestre kér felhatalmazást, s aki annak a hatvan százaléknak az érdekét képviseli, akik a közösségi közlekedést használják és képes egy ciklusnál tovább gondolkodni – mondta Ungár Péter, az LMP társelnöke az LMP Budapest kongresszusán szombaton.

Budapestnek nem felhőkarcolókra és luxuslakásokra van szüksége, hanem parkokra és szociális bérlakásokra, és ebben nincs alku – jelentette ki.  Mint hozzátette, nem fognak olyan főpolgármester-jelöltet támogatni, akinek nincs tartalmi állítása. Egyelőre nem nevezte meg a párt jelöltjét, de kitért a jelenlegi főpolgármesterre: szerinte Karácsony Gergely politikájában nem az számít, hogy mit képvisel, hanem az, hogy a Facebookon milyen módon tudja magát Orbán Viktor áldozataként beállítani. Karácsony az önkormányzati választás előtt pár hónappal arról beszél, hogy milyen államformára van szükség Magyarországon és köztársaságpártinak hívja az ellenzéki kollégáit, ebből Ungár azt a következtetést vonja le, hogy Karácsony talán nem városvezetésre készül, hanem arra, hogy 2026-ban újra megmérettesse magát, és miniszterelnök-jelölt legyen.

A budapesti ellenzéki közös listáról szólva úgy fogalmazott: a tárgyalásokat „élő ember nem tudja követni”. Mindenki el akarja játszani, hogy nagyon akarja a budapesti ellenzéki összefogást, de valójában senki sem akarja, hogy sikerüljön. Bírálta, hogy a diskurzus nem a tartalomról, hanem személyekről szól: minden választás népszavazás Orbán Viktorról, az ellenzék minden problémája vagy megoldása Gyurcsány Ferenc, és „Karácsony az egyetlen remény”. Szerinte a „gyurcsányozások” és az „orbánozások” a gondolattalanságot fedik el, és ígéretet tett arra, hogy szakít mindezzel.

A Fidesz is megkapta a magáét az LMP társelnökétől: úgy látja, a Fidesz oldalán káosz van a fővárosi politikában, és a több mint 13 éve kormányzó párt senkit sem tud megnevezni a főváros irányítására. Meglátása szerint ez azért van, mert nem lehet egyszerre a budapestieket is képviselni és minden politikai eszközt a budapestiek elleni politizálásra használni. Beszédében Ungár odaszúrt a többi ellenzéki pártnak is: nem jelent megújulást az, ha az MTVA-székházban való alvást kordonbontásra cserélik, vagy az, ha mint a Momentum, néha rádöbbennek arra, hogy Gyurcsány Ferenc mondta az őszödi beszédet. De azt semgondolják, mint a DK, hogy az az ellenzéki politika megújítása, ha arra jutnak, hogy Orbán Viktor fontosabb, mint bármilyen közügy.