Unortodox magyar Covid-görbéket lát Pálinkásék pártja

Unortodox magyar Covid-görbéket lát Pálinkásék pártja

A Szent Imre-kórház Covid-intenzív részlege még áprilisban (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A legfontosabb Covid-trendeket elemezte az Új Világ Néppárt csütörtökön lapunknak eljuttatott anyagában. Mint írják, a legfontosabb Covid-trendek az elmúlt 2 hétben örömteli módon és meglepően jól alakultak. A trendek még a korlátozások bevezetése előtt megtörtek, körülbelül egy időben a kisebb Covid kórházak megnyitásával. Ugyanakkor azt is megjegyzik, hogy azóta minden másként alakul, mint az orvosbiológiai, matematikai tudásuk alapján várható volt.

Összevetették a magyar adatokat az osztrák laborral és a járvány által leginkább sújtott cseh modellel, és megállapították, hogy a magyar görbék mindkettőtől lényegileg eltérnek, unortodoxok. A kórházba kerültek száma már azelőtt elkezdett csökkenni, hogy a korlátozó intézkedéseket bevezették volna, míg Ausztriában ehhez még két hétre volt szükség. A lélegeztetőgépen lévők száma pedig már egy hét múlva csökkenni kezdett, míg erre Ausztriában és Csehországban két hétre volt szükség. 

A magyar halálozások száma a korlátozó intézkedések bevezetése előtt volt a legalacsonyabb, azóta stagnál, míg erre a másik két országban még két-három hetet várni kellett. Ezeket a nagyszerű adatokat árnyalja azonban a többlethalálozás, ami szeptembertől már statisztikailag is kimutatható. Október végére hetente 300-zal többen haltak meg, mint amennyire a jelentett Covid-halálozások magyarázatot adnak.

Mint felvetették, egyre több emberben felmerül a kérdés, hogy hihetünk-e a nyilvánosságra hozott adatoknak. – A jelentési rendszer megduplázása: tehát a KSH-ba is eljutó szokásos halotti bizonyítvány mellett bevezetett sajtpapír alapú adatszolgáltatás tovább növeli a kételyt. Ez az adatszolgáltatás ugyanis nem valós idejű, nem ellenőrizhető, az így keletkezett adatok nem csoportosíthatóak. Semmilyen értelmes és meggyőző indok nem igazolja a duplikációt. Ha pedig a duplikáció indokolt, akkor annak web-alapú adatbázis-kezelő rendszernek kell lennie egy XXI. századi európai országban – fogalmaznak a párt szakértői.