Van egy vízügyi mutató, amiben csak Málta áll rosszabbul nálunk az unióban

Van egy vízügyi mutató, amiben csak Málta áll rosszabbul nálunk az unióban

Elszáradt kukorica az Alföldön 2022 augusztusában (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A határain belül megújuló vízkészlet tekintetében Magyarország csak Máltát előzi meg az Európai Unió országai közül, a többiek mind jobban állnak ezen a téren, ezért nem állíthatjuk azt, hogy vízben gazdag ország vagyunk – hangzott el a Portfolio Sustainable World 2024 konferenciáján. A jelenlévő szakemberek szerint a problémákat kezelni képes vízgazdálkodási terveknek bővében vagyunk, ideje lenne megvalósítani őket.

 

Magyarország vízkészletének mindössze hat százaléka keletkezik a határainkon belül, a többi a szomszédos országokból érkezik hozzánk, ezért különösen fontos, hogy minél többet megtartsunk belőle – erről Csernus Dóra, az Egyensúly Intézet klíma- és környezetpolitikai igazgatója beszélt a Portfolio konferenciájának agráriummal és vízbiztonsággal foglalkozó szekciójának nyitóelőadásán. Csakhogy mi épp az ellenkezőjét tesszük, évente egy balatonnyi, 1,8 köbkilométernyi vizet engedünk ki az országból.

A folyószabályozások során kiegyenesített medrekben a fölöslegesnek ítélt vizek, melyek egy része belvízként jelenik meg a földeken, gyorsan végigszáguld az országon. A tavaszi vízbőség után néhány héttel már nyoma sincs az áradásnak, a nyári aszály idején pedig csak sekély erecskeként csordogál a víz a csupasz mederben. Ilyenkor a folyók a partmenti tájak alól is kiszívják a vizet. Simon Szilvia, az ELTE, Földrajz- és Földtudományi Intézet, Általános és Alkalmazott Földtani Tanszékének adjunktusa adatokkal is tudott szolgálni a talajvíz szintjének változásáról: ez 1986 és 2010 között országos átlagban 2 centiméterrel került lejjebb. A szárazodásra leginkább hajlamos Alföldön azonban a 10 centimétert is elérte a süllyedés. A víz gyors fogyásában az is közrejátszhatott, hogy Magyarországon kifejezetten rendezetlen a kutak helyzete. Az állapotokat jól példázza, hogy az engedély nélküli kutakról csak becslések léteznek: valahol 10 és 100 ezer között lehet a számuk.

A szekció előadói és panelistái, akik között volt mezőgazdasággal és vízgazdálkodással foglalkozó szakember is, egyetértettek abban, hogy az öntözés hatalmas terheket ró a hazai vízkészletre. Ráadásul a klímaváltozás hatásai miatt egyre nagyobb az igény az öntözésre. 2022-ben, amikor különösen nagy aszály sújtotta az országot, 133 ezer hektáron öntöztek a gazdák. A kormány célja az, hogy az öntözött területek méretét 2030-ra 350 ezer hektárra növelje. A szakértők szerint ez a jelenlegi vízgazdálkodás viszonyai között nem megoldható. – Amikor egy hektár területet öntözünk felszín alatti vízből, akkor a kutatások szerint körülötte 5 hektárt szárítunk ki – jegyezte meg Csernus Dóra. Az Egyensúly Intézet klíma- és környezetpolitikai igazgatója szerint az jelenthetne megoldást, ha kevésbé vízigényes növényeket termesztenénk.

A panelbeszélgetés egyik résztvevője, Zimmermann István, a Talentis Agro Zrt. divízióvezetője ugyanakkor arról beszélt, hogy a mezőgazdaság nem nélkülözheti a vizet, és szerinte az sem megoldás, ha kevésbé vízigényes növényekre cseréljük le a jelenleg termesztetteket. Az öntözést igénylő kukorica nélkül ugyanis nem tudjuk takarmánnyal ellátni az ország sertés és szarvasmarhaállományát. Azzal azonban Zimmermann is egyetértett, hogy az öntözést nem a talajvízből kellene megoldani, inkább az átfolyó vizek visszatartásával kellene tartalékot képezni a szárazabb időszakokra.

A beszélgetés egyik tanulsága az volt, hogy a jelenlegi állapotok részben azért alakultak így, mert Magyarországon a vízkészletre nem tekintünk értékként, ezért gyakorlatilag térítésmentesen használjuk azt. Ráadásul nemcsak a mennyiségével nem gazdálkodunk megfelelően, a minőségére sem vigyázunk. Pedig minden technikai eszközünk megvan ahhoz, hogy megfelelő vízgazdálkodást folytassunk. Mint az egyik résztvevő megjegyezte: vízzel kapcsolatos stratégiáknak és terveknek bővében vagyunk, ma már a cselekvésnek jött el az ideje.

Címkék: vízgazdálkodás