Varga Judit havi 1,4 milliót kap a Miskolci Egyetemet fenntartó alapítványtól

Varga Judit havi 1,4 milliót kap a Miskolci Egyetemet fenntartó alapítványtól

Varga Judit előadása a Misszióvezetői Értekezleten 2021. február 22-én (Fotó: Varga Judit Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Varga Judit igazságügyminiszter kuratóriumi elnökként 1,4 millió forint juttatásban részesül a Miskolci Egyetemet fenntartó Universitas Miskolcinensis Alapítványtól - derült ki a 24.hu adatigénylésére adott válaszból.

A portál megjegyezte, hogy a vagyonkezelő alapítványok szabályozását is érintő európai bizottsági javaslatcsomag a Varga Judit által vezetett alapítványra is jótékony hatással volt: 15 napon belül hiánytalanul eleget tett az adatigénylésüknek, holott februárban válaszra sem méltatta őket.

A 24.hu kérdése azért vált aktuálissá, mert Varga Judit korábban nem vett fel innen tiszteletdíjat, ám az augusztusi jövedelemnyilatkozatában már beikszelte az 1 millió forint feletti jövedelemsávot. Mint a válaszból kiderült, eddig kéthavi tiszteletdíjat, azaz 2,8 millió forintot fizettek ki neki.

A kuratóriumi tagok 1,2 millió forintot kapnak a munkájukért, köztük Veres Pál, Miskolc polgármestere, aki egyedüli ellenzéki politikusként került be a harmincnégy vagyonkezelő alapítvány egyikének kuratóriumába. Veres Pál Varga Judithoz hasonlóan korábban nem vette fel a tiszteletdíját, de nyáron ő is úgy döntött, hogy kéri a juttatást. A miskolci polgármester is kéthavi pénzt kapott, így neki eddig összesen 2,4 millió forintot utaltak át. A többi három tag 20 millió forint fölötti összeget vett már fel: Fükő László és Kovács Erika 26,6 millió forintot, az elhunyt korábbi fideszes polgármester, Kriza Ákos helyébe lépő Marie-Theres Thiell, az Elmü-Émász igazgatóságának elnöke pedig 21,6 millió forintot kapott az alapítványtól. Utóbbi ráadásul még 169 600 forintos költségtérítést is igényelt.

Egy másik kormánytag, Varga Mihály pénzügyminiszter is Varga Judithoz hasonlóan a nyáron úgy döntött, hogy felveszi a kuratóriumi elnöki tiszteletdíjat a Rudolf Kalman Óbudai Egyetemért Alapítványtól, de hiába kérte ki a 24.hu tőlük a pontos adatokat szeptember elején, nem válaszoltak, ahogy februári adatigénylésükkor is csak a határidő hosszabbításáról tájékoztattak érdemi válasz helyett.