Varga Judit szerint „keresztény és hazafias kötelesség” egy hatékony klímapolitika

Varga Judit szerint „keresztény és hazafias kötelesség” egy hatékony klímapolitika

Varga Judit Amerikában (Fotó: Varga Judit / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy hatékony klíma- és zöldpolitika keresztény és hazafias kötelesség – jelentette ki Varga Judit igazságügyi miniszter New Yorkban csütörtökön a jogászok világkongresszusának konferenciáján, amelynek idei kiemelt témája a fenntarthatóság és a jog kapcsolata.

A politikus a kétévente megrendezett eseményen tartott felszólalásában elmondta, hogy a magyar klímavédelmi és energia-átmenetre vonatkozó politikai döntések során kiemelt figyelmet fordítanak a magyar alkotmány által kijelölt keretekre. Hangsúlyozta: Magyarország alaptörvénye tartalmazza, hogy az ország környezeti és kulturális értékeinek védelme mindenki kötelessége a jövő generációk érdekében. Kijelentette, hogy csak a nemzetközi együttműködés képes garantálni a környezet megőrzése érdekében hozott nemzeti megoldásokat, és ennek során a demokratikus döntéshozatal folyamatában rendszeres tájékoztatni kell az állampolgárokat és kikérni véleményüket.

– A környezet védelmének árát nem lehet a legszegényebb országokra, valamint a társadalmak legszegényebb tagjaira tolni, hanem a költséget elsősorban a nagy szennyező országoknak és nagyvállalkozásoknak kell viselniük – hangsúlyozta. Hozzátette, hogy az országok közötti egyenrangúságra épülő nemzetközi együttműködés nem vezethet oda, hogy egyes országokat megbélyegeznek intézkedései miatt, amelyekkel állampolgárainak jólétét és demokratikus választásait célozza biztosítani.

Környezetvédelem? Nem biztatók a hazai tapasztalatok

A kritikusok szerint viszont a kormány az elmúlt években egyáltalán nem vette figyelembe a környezetvédelmi szempontokat, önálló minisztériuma sincs a témának hosszú évek óta. Sokan pedig azt is élesen bírálják, hogy országszerte több akkumulátorgyárat is terveznek építeni. Lázár János építési és közlekedési miniszter nemrég a Magyar Hang kérdésére például elismerte, senki sem élne szívesen akkugyár mellett, ezért szerinte a feladat annak megoldása, hogy hogyan lehet a lakókörnyezetet az ipari-gazdasági övezettől elválasztani. 

– A miniszterelnök két dolgot kért a kormánytól: szigorúbb szabályok legyenek a környezetvédelem területén, mint Európában és sokkal keményebben tartsuk be, mint máshol – mondta jelezve, ezt garantálják mindenkinek, aki olyan településen él, ahol ilyen gyár fog épülni. – Az nem fordulhat elő, az nem érdeke az országnak, hogy azért jöjjön ide egy gyár, mert enyhébbek a szabályok és nem tartjuk be őket. Ez lehetetlen – nyomatékosította. 

A miniszter szavai ellenére ugyanakkor a Greenpeace szakértője szerint az elmúlt évek tapasztalatai nem éppen biztatóak, ráadásul az akkumulátorgyárak kihívásaira az európai uniós szabályozás sincs teljes mértékben felkészülve.