Lázár János: Nincs olyan ember, aki akkumulátorgyár szomszédságában akarna lakni

Lázár János: Nincs olyan ember, aki akkumulátorgyár szomszédságában akarna lakni

Lázár János építési és közlekedési miniszter sajtótájékoztatót tart az állami beruházások változásáról az Építési és Közlekedési Minisztériumban 2023. július 11-én. Augusztus elsején lép életbe az állami építési beruházások teljes életciklusát szabályozó új törvény, amely az összes, legalább 50 százalékban magyar költségvetési, illetve uniós forrásból finanszírozott beruházásra vonatkozik a jövőben (Fotó: MTI/Mónus Márton)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nyugodtan aludna-e Lázár János, ha az ő háza mellette épülne akkumulátorgyár? Többek közt erről is kérdeztük az építési és közlekedési minisztert keddi sajtótájékoztatóján. A politikus portfóliója annyiban kötődik az akkumulátorgyárakhoz, hogy az ő tárcája fog felelni a szükséges infrastruktúra kiépítéséért. A magyar állam ugyanis azt vállalja, hogy ellátja ezeket a gyárakat úttal, vasúttal, árammal, gázzal, és ezek megvalósításáért Lázár tárcája fog felelni. A minisztert arról is kérdeztük, hogy megkapja-e a főváros a hatmilliárd forintot a Lánchíd felújítására, és hogy az önkormányzatokhoz visszakerülhetnek-e az építési hatósági eljárások.

Orán Viktor szigort kért

A miniszter szerint a magyar sajtó nem foglalkozik azzal eleget az ügy kapcsán, hogy a Mercedes, a BMW és az Audi azt a döntést hozta, hogy miközben elektromos autókat fognak készíteni, ők maguk nem fognak akkumulátorokat gyártani, ezzel pedig részben átadták a piacot a kínaiaknak. Ebből az következik, hogy valahol az elektromos autókat gyártó gyárak mellett, lehetőleg hozzájuk közel – Magyarországon vagy a térségben – szükség lesz akkumulátorok előállítására. Szerinte az igazi kérdés az, hogy milyenek a magyar környezetvédelmi szabályok és azok betartása. Úgy vélte, Magyarország 2004 óta átvette az összes uniós környezetvédelmi szabályt, és nálunk más EU-s tagállamokkal összevetésben is nagyon szigorú szabályoknak kell megfelelnie annak, aki gyárat létesít, az más kérdés, hogy mit tartatunk be ebből. – A miniszterelnök két dolgot kért a kormánytól: szigorúbb szabályok legyenek a környezetvédelem területén, mint Európában és sokkal keményebben tartsuk be, mint máshol – mondta jelezve, ezt garantálják mindenkinek, aki olyan településen él, ahol ilyen gyár fog épülni. – Az nem fordulhat elő, az nem érdeke az országnak, hogy azért jöjjön ide egy gyár, mert enyhébbek a szabályok és nem tartjuk be őket. Ez lehetetlen – nyomatékosította. 

Politikai termék lesz

Arra is kitért, az önkormányzati, illetve a 2026-os választások közeledtével az akkugyárak ügye politikai termék lesz, a velük szemben álló politikai erők civilek mögé bújva fognak olyan támadásokat indítani, ami egy-egy beruházás blokkolására vonatkozik – ezekből bírósági ügyek lesznek. Azt is mondta, vannak olyan kínai gyárak, amelyekkel szemben a konkurencia azonnal küldi az aktivistákat, és szervezik ellenük a tüntetéseket, „ez egy üzleti modell”. – Sokféle érdek csap össze, hiszen óriási pénzről és üzletről beszélünk – mondta.

A minisztert arról is kérdeztük, ő nyugodtan aludna-e, ha az ő háza közelében épülne akkumulátorgyár. – Nincs a teremben olyan ember, engem is beleértve, aki akkumulátorgyár szomszédságában akarna lakni – tette hozzá. Ezért szerinte a feladat annak megoldása, hogy hogyan lehet a lakókörnyezetet az ipari-gazdasági övezettől elválasztani.

„Soha nem maradunk adósai senkinek sem”

Lázár Jánost más témákról is kérdeztük. Arra, hogy a főváros megkapja-e a kormány által ígért hatmilliárd forintot a Lánchíd felújítására, azt mondta, még nem, még nem zárult le az elszámolás, rengeteg nyitott ügyük van. Felvetésünkre, hogy Karácsony Gergely főpolgármester már fizetési felszólítást is küldött neki az ügyben, azt mondta: igen, szokott neki leveleket küldeni, amiket ő tisztességesen meg is válaszol. És hogy a felszólításra mit reagált? – Hogy nagy tisztelője vagyok és sok sikert kívánok a főváros vezetésének, és természetesen megvizsgáljuk az elszámolás lehetőségét, mert mi soha nem maradunk adósai senkinek sem, anyagi és politikai értelemben sem – mondta.

Végül a minisztert arról kérdeztük, amit korábban Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere is több alkalommal felvetett: hogy jó lenne, ha az önkormányzatokhoz visszakerülnének az építési hatósági eljárások. A miniszter szerint viszont ezt nem tervezik. Hogy miért nem hisznek egy gyakorló polgármester véleményének? Lázár válasza szerint azért, mert ő is volt gyakorló polgármester és más tapasztalatai vannak. Például Székesfehérvár önkormányzatára ezt a munkát nyugodtan rá lehetne bízni, jól meg tudnák oldani, de Magyarországon 3200 önkormányzat van, ők pedig egységes állami szolgáltatást szeretnének biztosítani, ami nem függhet attól, hogy egy önkormányzatnak mennyi pénze van.