Városháza-ügy: Az ingatlanközvetítő Berki Zsolt szerint Gansperger erőltette a találkozót

Városháza-ügy: Az ingatlanközvetítő Berki Zsolt szerint Gansperger erőltette a találkozót

A budapesti Városháza épülete (Fotó: Dezidor/Wikipedia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Interjút adott a Telex.hu-nak az a Berki Zsolt ingatlanközvetítő, akinek a neve gyakran került elő a fővárosi Városháza-ügyben, és az ügy kulcsszereplőjének is tartják. Ő szervezte azt a találkozót, amelyről a budapesti Városháza sorsáról szóló kiszivárgott hangfelvételek készültek.

Berki Zsolt az interjúban arról beszélt: Gansperger Gyula kérte, hogy szervezze meg ezt a találkozót, és hogy fogadja őt a vagyonkezelő vezérigazgatója. A találkozón elmondása szerint rajta kívül a Magyarországon élő Rahimkulov családot képviselő Gansperger Gyula és Zentai Péter, illetve egy, állítása szerint szintén a család megbízásából részt vevő ingatlanos szakember, továbbá Barts J. Balázs, a fővárosi vagyonkezelő vezérigazgatója, illetve az ő helyettese vett részt.

Az ingatlanközvetítő elmondása szerint Gansperger Gyula azért kérte tőle a találkozó összehozását, mert az általa képviselt befektetőcsoport szeretett volna befektetési célpontokat, fejlesztési célpontokat találni a fővárosban. A beszélgetésen több ingatlan szóba került. Berki azt mondta: a befektetők képviselői kérdeztek rá a Városházát érintő lehetőségekre, mondván „az nagyon tetszene nekik”.

Barts J. Balázs erre elmondta, hogy többféle elképzelés létezik a vezetés részéről a Városházáról. Azt nem közölte, hogy melyik a leginkább konkrét terv, de arról volt szó, hogy egy esetleges hasznosítás esetén mi és hogyan történne. Kérdésre elárulta, hogy szó esett a műemléki épület áráról is. Ez „hozzávetőlegesen 100 millió euró, illetve 40 milliárd forint” – mondta Berki Zsolt.

Állítása szerint ugyanakkor se nevek, se pozíciók nem kerültek szóba. Senki nem említette sem Karácsony Gergely főpolgármester, sem Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes nevét. A találkozó azzal zárult, hogy a befektetőknek ebben az évben nyolc milliárd forintjuk van, majd jelentkeznek.

Az ügyben szintén előkerült Bajnai Gordon volt miniszterelnökről azt mondta, hogy őt nem ismeri személyesen. Elmondása alapján csak később, az Anonymous néven kiszivárogtató alak felvételeiből értesült arról, hogy – szavai szerint – „Bajnai Gordon volt miniszterelnök is áldozatául esett Gansperger meghívásának”.

Megkérdezték azt is Berki Zsolttól, hogy a botrány kirobbanása előtt utalt-e bármi arra, hogy valami készül. Erre azt felelte, hogy még az ügy kirobbanása előtt, valamikor október második felében Gansperger Zentai kérésére hivatkozva megkereste őt. „Ragaszkodott volna hozzá, hogy egy második szakmai tárgyalást szervezzek meg a vagyonkezelő vezérigazgatójával. Ezt vagy egy hétig sulykolta nekem Gansperger úr, de nem tettem eleget a kérésének” – magyarázta. Azt mondta, bár Gansperger nagyon erőltette a találkozót, azért nem szervezte meg, mert „nem volt jó érzése”.
Elmondása szerint az lett gyanús a számára, hogy noha „tudták, a felmerült kérdések egyáltalán nem voltak aktuálisak, a fejlesztés még nem volt kibontakozóban, nem volt kiválasztott elképzelés, komolytalan volt az újabb megkeresés”.

Szóba került az Index.hu-n megjelent szerződés is. Ezt Berki koholmánynak, a jutalékos rendszert pedig aljas rágalomnak nevezte, mondván soha nem beszélt erről Ganspergerrel, nem működött semmiféle jutalékos rendszer. Berki elmondta azt is, hogy a rendőrség őt tanúként még nem hallgatta meg, házkutatást viszont volt nála.

Mint arról korábban beszámoltunk, a Fidesz a kiszivárgott hangfelvételekre hivatkozva hónapok óta azt állítja, hogy korrupciógyanús módon történik némely fővárosi ingatlan értékesítése, ráadásul ilyen módon kívánt Budapest vezetése a Városháza épületén is túladni. Ezeket a vádakat a főváros eddig cáfolta, ám ettől függetlenül az ügyben házkutatást tartottak Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes lakásánál is, akit szintén emlegetnek a felvételeken, mint aki Bajnai Gordon volt miniszterelnökhöz köthető ember és ráadásul egyfajta jutalékos rendszer haszonélvezője.