Verhető a Fidesz az EP-választáson a Publicus felmérése szerint

Verhető a Fidesz az EP-választáson a Publicus felmérése szerint

Az Európai Parlament Strasbourgban (fotó: Wikipedia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Közös lista esetén akár verhető a Fidesz – állítja a Publicus Intézet, melynek a Népszava megbízásából készített felmérése szerint a nem kormánypárti szavazók teljes ellenzéki összeborulást akarnak a májusi európai parlementi (EP) választáson.

A megkérdezettek több mint fele hallott a közös ellenzéki EP-lista indításának gondolatáról. A megkérdezettek több mint fele, az ellenzéki szavazók 80 százaléka egyetért a közös ellenzéki EP-lista kezdeményezésével (leginkább a Jobbik szavazók – 88 százalék), és ugyanennyien gondolják azt is, hogy sikeres lenne.

Amennyiben a pártok egy közös listán indulnak, 4 százalékponttal csökken a bizonytalanok aránya a külön induláshoz képest, az egyes pártok szavazói szavaznának rá, és összességében több szavazatot szerezne az ellenzék. Ám a megoldás a Fidesz-szavazókat is mobilizálja. Mindezen eredmények kiegészítik és alátámasztják a Publicus három hete végzett modellezését, amely szerint az ellenzék számára összességében eggyel vagy kettővel több mandátumot jelenthetne a közös ellenzéki EP lista.

A megkérdezettek több mint fele (55 százalék), az ellenzéki szavazók 71 százaléka szerint a baloldali ellenzéki erőknek törekedni kell arra, hogy a következő választásokra egységesek legyenek – így 11 százalékponttal nőtt a baloldali együttműködést szívesen látók aránya. További 12 százalék szerint egy ilyen együttműködésben a Jobbikra is szükség van. Mindössze a megkérdezettek ötöde (19 százalék) mondja azt, hogy jó, hogy sok párt versenyez a baloldalon. Az így gondolkodók többsége kormánypárti szavazó, míg az ellenzéki oldalon csupán 4 százaléknyian gondolják eképpen.

Leginkább az MSZP és az egyéb ellenzéki pártok szavazói (81 és 77 százalék) gondolják úgy, hogy az ellenzéki erőknek törekedni kell a baloldali együttműködésre – ezt a Jobbikra még további 15 és 11 százalék terjesztené ki. Összességében a bizonytalanok és a Jobbik szavazók többsége is egyetért a gondolattal (61 és 57 százalék), azonban a Jobbik szavazók körében kimondottan magas azok aránya (38 százalék), akik a Jobbikot is szívesen látnák egy ilyen együttműködésben.

Egy újabb választási év küszöbén | Magyar Hang

Orbán Viktor már tétet adott az EP-voksolásnak, most az ellenzéken a sor.

A Publicus háromnegyed évvel ezelőtt, a választások után készített kutatási eredményehez képest 11 százalékponttal nőtt a baloldali együttműködést szívesen látók aránya. Egyedül a Fidesz szavazók körében csökkent (7 százalékponttal), ám ezt ellensúlyozta, hogy az összes többi párt és a bizonytalanok körében is növekedett (10-20 százalékponttal).

A Publicus Intézet felméréséhez képest Párkányi Eszter, az Alapjogokért Központ elemzője szerdán azt nyilatkozta az M1 köztelevíziónak: lemorzsolódhatnak a bizonytalan ellenzéki szavazók, ha a pártok közös listán indulni az EP-választáson. Mint mondta, a mandátumok szempontjából is rosszul járna az ellenzék, hiszen külön lista esetén több képviselőt delegálhatnának az EP-be egy friss kutatás szerint. Az elemző úgy véli, az ellenzéki pártok azért tartanak a külön indulástól, mert akkor pontosan kiderülne, hogy melyik pártnak milyen a támogatottsága. Ha pedig az eredmények rosszak, akkor az önkormányzati választásokon is rosszabb alkupozícióból indulnának – fűzte hozzá.

A közös EP-lista ötletével Tóth Bertalan MSZP elnök állt elő az év elején egy tüntetésen. Ha az ott színpadon álló pártok tekinthetők az összefogás részeseinek, akkor ez azt jelentené, hogy a Fidesszel szemben egy közös listán indulna az MSZP, a Párbeszéd, a DK, az LMP, a Jobbik, a Momentum és a Liberálisok.

Az ATV úgy tudja, a Momentum nem támogatja a közös EP-listát, ahogy az LMP is önálló listával készül. Az utóbbival talán igen, de a többi párttal közös listán a Jobbik sem gondolkodik. A Demokratikus Koalíció egyelőre nem nyilatkozott arról, közös vagy önálló listát szeretnének.

Nagy nyitottságra tehát nem találtak a szocialisták. És ezek után már ők is úgy magyarázták a Heti Napló stábjának Tóth Bertalan szavait, hogy az, hogy legyen egység az európai parlamenti választásokon, nem is jelent közös listát, az elnökük sem erre gondolt, csak a sajtó értette félre. De egyébként ők szeretnék a közös listát.

„Megállapodott Orbán és Szájer a Néppárttal, hogy az EP-választásig visszafogják magukat" | Magyar Hang

Összezár a Fidesz mögött az Európai Néppárt, mert szükség van az általuk szállított mandátumokra – mondja Csáky Pál, a néppárti frakció tagja. A teljes interjú.

Harangozó szerint nem szeretnének erőszakoskodni, és erőltetni sem a közös listát. Az MSZP politikusa hangsúlyozta, nem szeretnék, ha személyi vagy lista-kérdések „megmérgeznék az ellenzéki bizalmat”. Egyelőre ugyanakkor a közösködés csak a Párbeszéddel egyértelmű. Ami egyébként nem csak az állandó szövetségi politika miatt logikus, hanem azért is, mert a Párbeszéd önállóan szinte bizonyos, hogy nem jutna be az európai parlamentbe.