„Viszlát demokrácia” – Bírálják az ellenzéki polgármesterek, hogy elvennék döntési jogukat

„Viszlát demokrácia” – Bírálják az ellenzéki polgármesterek, hogy elvennék döntési jogukat

Karácsony Gergely megválasztott főpolgármester (k) beszédet mond az önkormányzati választások eredményváró rendezvényén a budapesti 400 Bárban 2019. október 13-án. Tőle balra Barabás Richárd, a Párbeszéd Magyarországért elnökségi tagja és szóvivője, Élő Norbert, a DK politikusa és Gy. Németh Erzsébet, a DK elnökségi tagja, jobbra Molnár Zsolt, az MSZP országgyűlési képviselője, Szabó Tímea, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke és Molnár Csaba, a DK EP-képviselője, ügyvezető alelnöke (Fotó: MTI/Mónus Márton)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Újabb lépés a rossz irányba, aggasztó elképzelés, diktátum, nonszensz – így reagáltak ellenzéki polgármesterek arra a törvényjavaslatra, amely lényegében gyámság alá vonná őket.

Lapunk is beszámolt az elképzelésről, hogy veszélyhelyzetben a polgármesterek fölé emelnék a védelmi bizottságokat és azok vezetőit. Ráadásul öt napjuk lenne dönteni a települések és kerületeik vezetőinek bármilyen intézkedési tervéről.

– Ha már nem segítenek, legalább ne akadályozzák a járvány elleni védekezést – ezzel reagált Karácsony Gergely a kormány terveire. A főpolgármester felidézte, hogy a közvetlen választói legitimációval rendelkező polgármesterek helyett a zömében rendőrökből, katonákból, olykor pártkatonákból álló védelmi bizottságok hozhatnak döntéseket. Sok baj van ezzel a javaslattal, de leginkább az, hogy emberek egészsége és élete múlhat rajta. Márpedig nincs az a hatalmi akarat, ami többet érne az emberéletnél.

Túlhatalom: Gyámság alá vonnák veszélyhelyzetben a polgármestereket | Magyar Hang

Soproni Tamás, a VI. kerület momentumos polgármestere pedig úgy látta, ha a kormány elveszi a demokratikusan megválasztott vezetők döntési jogát, „ha rákényszeríti őket, hogy fideszes tisztviselőknél kilincseljenek, akkor egy újabb lépést teszünk a rossz irányba a demokrácia-diktatúra tengelyen”.

A Ferencvárost függetlenként vezető Baranyi Krisztina egy életszerű példát hozott, például engedélyt kell majd kérnie ahhoz, hogy 100 000 maszkot vásárolhassanak a kerület lakóinak. – Viszlát demokrácia, a megválasztott vezetők mehetnek kuncsorogni a politikai kinevezettekhez – fűzte hozzá.

Az Egert vezető jobbikos Mirkóczki Ádám azt közölte, ha a védelmi bizottságoknál öt napig állhat egy döntés, azzal megáll az élet miden városban, függetlenül attól, hogy ez a város kormánypárti vagy ellenzéki. – Rendkívül aggasztónak tartom, hogy a kormány, ami eddig mindenféle tájékoztatástól és segítségnyújtástól elzárkózott az önkormányzatok irányába, most minden döntést megakasztana és elvenné a lehetőséget attól, hogy a jövőben is gyorsan meghozzuk azokat a döntéseket, amelyekkel meg tudjuk védeni az egri polgárokat – írta.

Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere pedig arról írt, „erős a gyanú, hogy a fidesz-kommunizmusban megszokott módon (személyre szabott jogalkotás, politikai alapon döntő népbíróságok, tolvajokat soha el nem számoltató ügyészség, uniós pénzek pártalapon történő kiosztása) a fideszes polgármesterek döntéseit máshogy bírálja majd el a védelmi bizottság. Gyakorlatilag az történik, hogy minden város kap egy fideszes közgyűlést és öt nap beépített késedelmet a döntések bevezetésében”.

Security Check Required

Az MSZP pártszinten is reagált, mint írták, a közvetlenül megválasztott polgármestereket még a veszélyhelyzet idején sem lehet pártkatonákra lecserélni. A Fidesz szerintük a járvány elleni sikeres védekezést veszélyezteti azzal, hogy meg akarja fosztani a városvezetőket a jogköreiktől és politikai kinevezetteket akar a helyükre ültetni. – Ennek a lépésnek csupán két kicsinyes oka van. Egyrészt a Fidesz még mindig nem tud beletörődni a tavaly októberi választási vereségébe, másrészt Orbán Viktor nem tudja elviselni, hogy az ellenzéki polgármesterek eredményesebben veszik fel a harcot a járvány elleni küzdelemben, mint a kormány – írták.

A Jobbik pedig úgy látja, „már ki is mutatta a foga fehérjét az Orbán-kormány alig egy nappal a teljhatalmat biztosító törvény elfogadása után”.