Volt, akinek csak 6,6 százalékot jelentett a „32,2 százalékos” pedagógus-béremelés

Volt, akinek csak 6,6 százalékot jelentett a „32,2 százalékos” pedagógus-béremelés

Fotó: Unsplash/Taylor Wilcox

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A januári, átlagosan 32,2 százalékos bértömegnövelés ellenére a pedagógusok átlagfizetése továbbra is elmarad a diplomások átlagkeresetétől, annak még a 72 százalékát sem éri el – közölte a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) az általuk készített összesítés alapján a Népszavával.

A pedagógusoknak január 30-áig kellett megkapniuk a megemelt illetményeket is tartalmazó új munkaszerződéseiket, a PDSZ-hez pedig már több száz visszajelzés érkezett a béremelés valódi mértékéről. Nagy Erzsébet, az érdekképviselet ügyvivője a lapnak azt mondta, a hozzájuk érkezett eddigi adatok alapján az mondható el, hogy a fizetések átlagosan bruttó 564,2 ezer forintra emelkedtek. A kormány azt vállalta, hogy a pedagógusok átlagbére 2024-ben eléri a diplomás-átlagkereset 71,8 százalékát, ami legalább bruttó 672 416 forint lenne. Vagyis az idén további bérkorrekcióra lesz szükség. 

A PDSZ-hez érkezett visszajelzésekből az is kiderült, hogy többen is elhitték a pedagógusok átlagosan 32,2 százalékos béremeléséről szóló, a kormányajtóban terjesztett híreket, és azt várták, hogy fizetési kategóriáktól függetlenül ennyivel emelkedik majd a bérük. Pedig a szakszervezetek többször is felhívták a figyelmet, hogy nem a bérek, hanem a fenntartók rendelkezésére álló bértömeg – vagyis az az összeg, amelyet a fizetésekre fordíthatnak – növekszik ilyen mértékben. Ez viszont nem teszi lehetővé, hogy mindenki egységesen 32,2 százalékos emelést kapjon. A béremelésről szóló kormányrendeletben azokat a minimumösszegeket rögzítették, amelyeket az egyes fokozatoktól függően mindenképp meg kell kapniuk a pedagógusoknak. Például a pályakezdő gyakornokoknál bruttó 528 ezer forint, Pedagógus I. kategóriában bruttó 538 ezer forint, a Pedagógus II.-nél bruttó 555 ezer forint. Bár a bértárgyalásokon a szakszervezeteknek azt ígérték, ennél „lehetőleg” mindenki valamivel többet kap majd, a PDSZ-hez kedd délutánig érkezett visszajelzések szerint a legtöbb esetben ez nem történt meg. 

A válaszadók 62,1 százaléka számolt be arról, hogy csak a fokozatához tartozó minimális összeget kapta meg. A bérükről beszámolók 13,5 százaléka nagyobb összeget kapott, de nem annyit, amennyit várt. További 24,4 százalék annyival kapott magasabb illetményt, mint amennyire számított. A többség azonban elégedetlen, még azok körében is, akiknél a minimumnál valamivel nagyobb volt a béremelés. Akadt olyan is, akinek a korábbi béréhez képest 12,5 százalékkal nőtt a keresete, másnak 6,6 százalékkal. Többen beszámoltak arról, hogy a bérek megállapításánál lefelé kerekítettek a tankerületi központokban, például az előzetesen kalkulált 29,1 százalék helyett 29 százalékkal számoltak.