Kalifornia a Duna-parton, a bajba jutott Átrium és a vadak a városban – újra itt a Budai Hang

Kalifornia a Duna-parton, a bajba jutott Átrium és a vadak a városban  – újra itt a Budai Hang

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Eltelt egy hónap, ismét itt a Magyar Hang havonta jelentkező melléklete, a Budai Hang! Legfrissebb számunkban, nyolc oldalon!

Nem bánta meg Bojár Gábor, hogy Márki-Zay Pétert segítette tanácsaival a kampányban, ezután is minden erejével támogatja azokat a politikai erőket, amelyek „az országot tragédiába vezető Fidesz-kormány leváltásához hozzá tudnak járulni”. A Graphisoft alapítójával az ellenzéki vereség mellett beszélgettünk a zöld Duna-partról, az oktatás megbecsültségéről és a nyolcvanas évekbeli indulásról is.

Két év után megnyitott a II. kerületi Gyarmati Dezső uszoda korábban abszurd körülmények között lezárt nagymedencéje. A forgalmon máris érezhető, hogy újra használható az 50 méteres medence. Habár azt még mindig nem tudni pontosan, hogy kinek a hibájából kellett az elmúlt bő két évben leeresztve tartani, a kerület vezetése úgy döntött: nem vár tovább, elhárítja a problémát. Elmentünk az uszodához, hogy megtudjuk, mik a közönség az első tapasztalatai. 

A budai Vár oldalában épül meg a háborúkban megerőszakolt nők emlékhelye. Az alkotó, Németh Ilona képzőművész szerint a nők elleni erőszakról azért kell beszélni, mert a társadalom mélyen hallgat róla. – Amikor a pályázat előkészítése két évvel ezelőtt elindult, még egy egészen más világban éltünk, az Ukrajnában zajló háború azonban új helyzetet teremtett mindannyiunk számára: a nők elleni háborús erőszak a pusztítás közelsége miatt ismét a mindennapok valóságává vált – mondta a Budai Hangnak Németh Ilona.

– Visszafoglaljuk a budai Várat, az 1945 és 1989 közötti korszakot kitöröljük a történelemből – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Vár fejlesztésének szakmai felügyeletét ellátó Hauszmann-bizottság alakuló ülésén, 2014 novemberében. Szavai nyomán komoly átalakítás kezdődött, amelynek legújabb fejezeteként – ha a beruházásstop nem akadályozza meg – új szárnyat kap a Magyar Nemzeti Levéltár, és visszaépítik az 1945-ben felrobbantott tornyát is. A fejlesztésről Csomay Zsófia Ybl-díjas építészt, a Hauszmann-bizottság egykori és a Huszonkettesek építész csoport jelenlegi tagját kérdeztük. 

Van egy jó tippünk azoknak, akik nem tudnak vagy akarnak nagyon eltávolodni a Nagykörúttól, de azért víz mellett szeretnének nyaralni: a Római-part! Ehhez nem kell messze utazni, csak épp egy kicsivel a Hajógyári-szigeteken túlra. Bejártuk a partszakaszt, megnéztük, mi mennyibe kerül, hová érdemes betérni, és megkérdeztük a vendéglátóhelyek vezetőit, milyen hatással van a járvány és a válság az üzletre.

Nagy megrökönyödést váltott ki júniusban, amikor egy a XII. kerületben felbukkant vaddisznó családot fényes nappal, az 56-os villamos egyik megállója mellett lőttek ki. De vajon mennyire gyakori a vaddisznók jelenléte Budán, mit tapasztalnak az önkormányzatok, mit tehetnek, ha egy állat betéved a városba, és mit csináljon az, aki szembe találja magát egy termetes példánnyal?

Közösségi összefogás mentheti meg a bajba került Átriumot: az állam nem támogatja a színházat, a közönség azonban New Yorktól Kolozsvárig egy emberként mozdult meg a bezárás hírére. –Óriási dolog, hogy sok ezer ember állt a színház mellé, hihetetlen, milyen erők mozdultak meg – mondta a Budai Hangnak Zsedényi Balázs, a színház operatív vezetője. – Ez az összefogás minden független műhelynek erőt adhat. 

Folyamatosan arról panaszkodunk, hogy nincsenek Budapesten olyan régi, patinás éttermek és kocsmák, mint például Prágában a Víziló vagy az Aranytigris. A hiányt a történelemre fogjuk, pedig nagyon is tehetünk róla, hogy régi helyeink bezárnak, tönkremennek, eltűnnek a föld színéről. Múltkor a II. kerületből átléptünk az elsőbe, sorozatunk harmadik részében rövid időre visszatérünk. Aztán a Tabánban folytatjuk. Rendszerellenes dalok az ügyészséggel szemben, Illés bácsi érettségi ajándéka, az erdélyi triász az Aranyszarvasban és egy megmentésre váró „antik drinkbár” a Margit híd budai hídfője közelében.

Mindez a legújabb Budai Hangban, a július 15-én megjelent Magyar Hang 8 oldalas mellékletében!