Dolgok, amelyeket tudni érdemes a paleo étrendről (x)

Dolgok, amelyeket tudni érdemes a paleo étrendről (x)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A paleo étrend rendkívül nagy figyelmet kapott az elmúlt évtizedben – részben pozitív, részben negatív oldalról –, és rengeteg tévhit kering az emberek körében ezzel a diétával kapcsolatban. Ezt szem előtt tartva arra gondoltunk, hogy ebben a cikkben felsorolunk néhány olyan dolgot, amelyeket szerintünk mindenkinek tudni kell a paleóról.

A paleo rengeteg variációs lehetőséget kínál

Valószínűleg a legnagyobb tévhit a paleóval kapcsolatban az, hogy ezt az életmódot dogmatikusan kell megközelíteni, vagyis úgy kell kezelni a „paleo” címkét, mint valami megkérdőjelezhetetlen igazságot. Pedig nem feltétlenül ez a helyzet. A szakértők általában azt javasolják, hogy tekintsd úgy ennek az étrendnek az általános irányelveit, mint egy „tervrajz” vagy egy „sablon”, és formáld őket aszerint, hogy megfeleljenek a te személyes igényeidnek.

A lényeg, hogy hagyd el a tipikus nyugati étrend minden kellemetlen aspektusát - gabona, feldolgozott élelmiszerek, tejtermékek, alkohol, finomított cukor -, és próbálj csak valódi, teljes értékű élelmiszereket fogyasztani, például zöldségeket, legelőn nevelt állatok húsát, gyümölcsöket, dióféléket és magvakat.

De ez nem azt jelenti, hogy le kell mondanod az olyan dolgokról, mint a kenyér, a péksütemények, a tészta vagy a különböző édes finomságok. Könnyedén megsütheted ugyanis őket az Éléskamra finoman reform paleo lisztkeverékeinek egyikével, amelyek egytől egyig hozzáadott adalékoktól, színezékektől, konzerválószerektől, aromáktól és ízfokozóktól mentesek.

A paleo többről szól, mint a fogyás

Amikor az emberek meghallják a paleo kifejezést, a legtöbben egyből elkönyvelik egy átmeneti fogyókúrás hóbortnak, de ennél nagyobbat nem is tévedhetnének! Bár hozzá kell tennünk, hogy rendkívül hatékonyan alkalmazható erre a célra is, amit a Nutrition Journal magazin átfogó vizsgálata is igazol. Az általuk megkérdezett, paleolit étrendet követő emberek átlagosan 3,52 kilogrammos súlycsökkenést tapasztaltak, mint azok, akik nem ilyen módon táplálkoztak.

A tápanyagokban gazdag, teljes értékű élelmiszerekkel teli, tápláló étrend rendkívüli módon képes felturbózni az egészségedet. Elősegíti például a stabilabb vércukorszintet, a jobb alvási szokások kialakulását, és transzformáló hatással lesz az emésztésre és a felszívódásra is, ami felbecsülhetetlen a mentális egészség szempontjából.

A paleóra való átállás zökkenőmentesebb, mint gondolnád

A cukor, a tejtermékek és a búza elhagyása a legtöbb ember számára elsőre ijesztő tűnik. Ezért is szokták a szakértők azt javasolni, hogy azok, akik át akarnak térni erre az életmódra, ezt lépésekben tegyék meg. Kezdd tehát azzal, hogy az első hónapban például elhagyod a finomított cukrot, majd ezután építsd le fokozatosan a bevitt búza- és tejtermékmennyiséget.

Három hónap után ennek a változtatásnak már garantáltan érzékeled majd a hatását. Észrevehető energianövekedést fogsz tapasztalni, és ez még inkább megerősít majd abban, hogy távol maradj a kerülendő élelmiszerektől.