Mit egyen a kiscica? (x)

Mit egyen a kiscica? (x)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az emlősállatok többségénél a kölykök viszonylag védtelenül jönnek erre a világra. Kezdetben teljesen a mamájukra vannak utalva, az életfeltételeket ő tudja számukra biztosítani. Hozzábújnak, hogy ne fázzanak, és a tápláló tejecske is tőle jön. Ha egy kölyköt veszel magadhoz, tudnod kell, hogy mindenképpen speciális táplálásra van szüksége, és csak fokozatosan szabad hozzászoktatni a szilárd ételekhez, pont mint a kisbabák esetében.

Speciális táplálásra van szükség

Ha egy pici cica kerül hozzád, akkor a legjobb, ha benézel a Falatozoo.hu állateledel webáruház macskatáp oldalára, ahol imponálóan nagy választékban találhatsz kiváló minőségű és optimális összetételű eleségeket.

Egy kismacska etetése valójában komoly feladat, hiszen neki másfajta összetételű eledelt kell kapnia, mint a nagyobb felnőtteknek. Az “az vagy, amit megeszel” a kis bársonytalpúak esetében is tökéletesen megállja a helyét. Persze igaz ez minden életkorban. Az, hogy mivel eteted, sok dologtól függ, ezek közül persze az állatka habitusa és fajtája meghatározó. Köztük is vannak aktívabbak és bizony egy kicsit aluszékonyabb vagy lustább egyedek. A vadócok sokkal több energiát igényelnek, mint az álomszuszékok.

Minden életkorban csak minőségi ételt

Kezdetben a cicuskák is csak tejet esznek, de náluk az elválasztás sokkal hamarabb kezdődik, mint nálunk, embereknél. A mama cica szervezete ugyanis 3-4 héttel az ellést követően elkezd kevesebb tejet termelni. Innentől kezdve már szilárd tápanyagokat is kell kapniuk a kicsiknek, hogy mindenképp erőteljes és egészséges nagy tigrisekké fejlődhessenek. Négyhónapos korukig nagyon oda kell figyelni a kölykök táplálására. Ekkor az emésztőrendszerük még nem fejlődött ki tökéletesen, de azért elég jelentősen megnő az étvágyuk. Jó, ha több alkalommal kis adagokat kapnak lehetőleg azonos időpontokban. Sajnos ez alól az éjszaka sem jelent kivételt.

Változtatni a fentieken 4 és 6 hónapos kor között érdemes, de ekkor is többször kapjanak kis adagokat. A túletetést azonban mindenképp el kell kerülni, ez számukra is káros lehet.

Nagyobbaknak

Amikor a kölykök elérik a 7 hónapos kort, akkortól lehet a “rendes”, azaz a felnőtt macskákra jellemző étkezési rutinra átállni. Ez a napi kétszeri főétkezést jelenti. Persze ezt ki lehet egészíteni még, de minden esetben csak minőségi eleségeket adj a kis bársonytalpú barátodnak. A Falatozoo.hu állateledel webáruházban kapható kiváló eleségeknek nem csupán az ízvilága változatos, de minden életkorban kielégíti az állatok ásványianyag- és vitaminigényét is. Ha száraz, ha nedves macskaétellel eteted a kis dorombolód, akkor is nagyon fontos, hogy mindig legyen elegendő mennyiségű tiszta víz a macskatányérban. A hiedelmekkel ellentétben a tehéntej nem megfelelő a cicáknak. A nagyon picik kaphatnak azonban speciális macskatejet, ha ez szükséges.

Ha elégedett cicusod a táplálékkal, édes dorombolással adja majd tudtodra.