Mit viseljen a vadász a lábán? (x)

Mit viseljen a vadász a lábán? (x)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A hal a fejétől bűzlik, az ember viszont a lábától fázik. Ezért is fontos, hogy olyan tevékenységek esetén, mint a vadászat, az élményt semmiképpen se rontsák el a fagyosan didergő lábfejek.

Szerencsére a fázós vadászlábak kényeztetéséhez már mindenféle csodás termék elérhető a piacon a kényelmes vadászbakancsoktól kezdve a strapabíró vadászcsizmákon át a komfortos, meleg, légáteresztő zoknikig.

A világ legjobb bakancs- és csizmagyártóinak termékei közül választhatunk, de kérdés, milyen szempontokat vegyünk figyelembe a döntéskor. Ehhez próbál a jelen írás támpontokat adni.

A jó vadászcsizma ismérvei

Ha valakinek ismerős a Halcapone vadászlábbeli kínálata, bizonyára tudja, hogy nem akármilyen bakancs vagy gumicsizma alkalmas vadászatra. Egy nem megfelelő darabbal jobb, ha útra sem kelsz, hacsak nem szeretnél fagyos, rosszabb esetben vizes lábbal hazakullogni.

Általánosságban elmondható, hogy a megfelelő mennyiségű vadászfelszerelés elengedhetetlenül fontos a sikerhez, de a lábbeli még ezek között is kiemelt helyet foglal el. Ha nem fordítunk elég energiát a megfelelő bakancs vagy csizma, illetve zokni kiválasztására, könnyen kudarcba fulladhat a vadászatunk, sőt, akár még komoly egészségügyi kockázatnak is kitehetjük magunkat.

A legfontosabb kérdések: mikor, hol és mennyit szeretnéd használni az adott lábbelit: ősszel vagy télen, sík terepen vagy sziklás hegyvidéken, évente párszor, vagy ahányszor csak lehet.

Nem mindegy, mekkora

A megfelelő vadászcsizma olyan mint Godzilla: a méret igenis számít. Leggyakoribb kezdő hiba, hogy kényelmesnek gondolt nagyobb méretet választunk vadászbakancsból, illetve -csizmából, mondván nehogy nyomjon, meg elférjen benne a vastag zokni. Aztán amikor nem kell a meleg fuszekli, a láb csúszkál, a sarok pedig szépen feltörik. Főszabály szerint érdemes ugyanazt a cipőméretet választani, amit az utcán egyébként is hordunk.

Hogyan válasszunk vadászzoknit?

Erre már tényleg azt gondolnánk, hogy egyszerű válaszolni, illetve ha alulmérjük a vastagságot, felhúzunk legfeljebb még egyet. Pedig ez sajnos botorság, csak a tapasztalatlanság mondathat ilyet a kezdő vadász emberrel.

Dupla zokniban a légáteresztő hatás csökken még a legjobb minőségű zoknik esetében is, ami pedig izzadáshoz vezet, ami szépen átterjed az egész testre és jól elrontja a közérzetet.

Egy pár zokni egy vadászatra elég, csak a megfelelő darabot kell kiválasztani. Ha pedig nem sikerült, inkább cseréljünk vastagabbra, minthogy felvegyünk még egyet!

A tapasztalt vadászok között régóta járja a mondás: a száraz lábnak ára van. Tehát olyan csizmát és bakancsot kell mindenképpen vásárolni, amelyik vízhatlan, ugyanakkor komoly légáteresztő képességgel is rendelkezik. Csizmáknál a szármagasság is fontos, illetve azt is meg kell fontolni, hogy elég lesz-e a sima bőrbélés, vagy szükség van a szőrmés melegítésre a zavartalan vadászélmény biztosítása érdekében.