Evangélikus elnökség: Dobrev Klára valótlanságot állít az egyházi iskolák finanszírozásáról

Evangélikus elnökség: Dobrev Klára valótlanságot állít az egyházi iskolák finanszírozásáról

Dobrev Klára (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Magyarországi Evangélikus Egyház közösségi elkötelezettsége okán üdvözli a közéletet frissítő vitákat, így az előválasztás folyamatát is. Mivel ennek nyilvános alkalmai igen sok érdeklődőhöz jutnak el, elengedhetetlennek tartjuk, hogy az egyház társadalmi szolgálatának évszázados hagyományú intézményeiről, az iskolákról is hiteles információkhoz jussanak a polgárok – írja a Magyarországi Evangélikus Egyház Elnöksége nyilatkozatában.

Mint hangsúlyozzák, „sajnos, az ellenzéki miniszterelnök-jelölti vita minapi alkalmán Dobrev Klára újfent megismételte azt a félrevezető állítást, miszerint az egyházi iskolák támogatása többszöröse volna az állami iskolákénak”.

– Ez nem felel meg a valóságnak, csak az egyházak elleni hangulatkeltésre alkalmas, és sérti mindazon diákokat, akik egyházi iskolába járnak, és azokat a szülőket is, akik egyházi iskolába íratták, vagy a jövőben íratni akarják gyermekeiket. Számos szakértői állásfoglalás kimutatta, hogy az egyházi iskolák finanszírozásának rendszere nem preferálja az egyházi fenntartókat, és különösen nem az egyházi intézményekben tanuló gyerekeket. Bármikor készen állunk a fentiek nyilvános, szakértői szintű megvitatására – zárul a közlemény.