Magyar György Karácsony és Márki-Zay közös indulásáról: Nincs tandem

Magyar György Karácsony és Márki-Zay közös indulásáról: Nincs tandem

Az ellenzéki előválasztás szavazólapjait tartalmazó urna 2021. szeptember 29-én (Fotó: Országos Előválasztási Iroda)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter múlt héten már megegyeztek abban, hogy az ellenzéki előválasztás második fordulójában közösen indulnak miniszterelnök- és miniszterelnök-helyettes-jelöltként, mert reményeik szerint így van a legnagyobb esélyük legyőzni Dobrev Klárát. Abban ugyanis egyetértenek, hogy a Demokratikus Koalíció politikusa nem tudná megverni Orbán Viktort jövő tavasszal.

Sőt, Karácsony Gergely azt is javasolta, kezdeményezni fogják az Országos Előválasztási Bizottságnál (CVB), hogy a nevük ne egymás alatt, hanem egymás mellett szerepeljen a szavazólapokon.

Ugyanakkor a hat párt meghozott szabályok úgy rendelkeznek, hogy a három – az első fordulóban legalább 15 százalékot elért – jelölt neve kerül fel egymás alá a szavazólapra, és mindenkire külön-külön lehet voksolni.

A javaslat nem aratott sikert a választások lebonyolítását is segítő és az egész folyamat civil kontrollját megtestesítő Civil Választási Bizottság (CVB) elnökénél már eddig sem, Magyar György az ATV-nek arról beszélt, hogy nem kerülhet egymás mellé a szavazólapon Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter neve. 

Ezt a véleményét a Hvg.hu kérdésére is megerősítette. Mint kategorikusan közölte, „Nincs tandem”. – Játék közben a szabályokon nem változtatunk, erről szól a demokrácia, döntsék el, kinek a neve szerepeljen a szavazólapon – tette hozzá. 

Ha ugyanis mindketten egyszerre lennének rajta egymás mellett, „azzal nem csak az eredeti, hatpárti megállapodás alapján írt szabályokat rúgnák fel, de ez az előválasztás és a választók megcsúfolása is lenne” – mondta. Természetesen egymás között bármiben megállapodhatnak, de a szabályokat nem írhatják át – fogalmazott Magyar György. 

A CVB elnöke szerint egy ilyen döntéshez a hat párt egyöntetű döntése szükséges, ami szerinte nem várható, „de, ha mégis átnyomják, azt mi civilek nem hagyjuk, akkor inkább felállunk” – tette egyértelművé, hogy szerinte elfogadhatatlan lenne egy ilyen megoldás. Mint a HVG-nek elmondta, ez olyan, „mintha meccs közben arról döntenénk, hogy kézzel is rúghatunk gólt”.

Dobrev Klára – aki ellen tandemként összefogna a második fordulóra Karácsony és Márki-Zay – szintén az ATV-ben „kicsit zavaros javaslatnak” nevezte a közös szavazólapi szereplést. Szerinte ezt nem gondolták még teljesen végig, ugyanis az előválasztás második fordulójában végül egy jelöltet fognak választani. Szerinte nem lehet megtenni a szavazókkal, hogy ne tudják, pontosan kire is szavaznak.