Az Európai Bizottság nagyobb átláthatóságot kér a magyar kormánytól, mielőtt utalná a helyreállítási milliárdokat

Az Európai Bizottság nagyobb átláthatóságot kér a magyar kormánytól, mielőtt utalná a helyreállítási milliárdokat

Különböző címletű euróbankjegyek (Fotó: Markus Spiske/Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A korrupciós kockázatok kiküszöbölését és a közbeszerzési verseny átláthatóbbá tételét kéri a magyar kormánytól az Európai Bizottság egy nyilvánosságra került dokumentum alapján – vette észre a Hvg.hu.

Magas rangú uniós diplomatára hivatkozva azt írja az Reuters, hogy Magyarországnak meg kell reformálnia a közbeszerzési törvényeket a rendszerszintű csalások visszaszorítása érdekében, még mielőtt több milliárd euró válik elérhetővé az EU járvány utáni Helyreállítási és Rezílienciaépítési Eszköz (RFF) nevű alapjából. Az erre vonatkozó dokumentumot január 26-án küldték el a magyar kormánynak, megjelölve azokat a konkrét jogszabályokat, amelyeken módosítani kell.

A közbeszerzési eljárásokban a verseny gyakorlatilag elégtelen – írják a dokumentumban, hozzátéve, hogy ez összefügg azokkal a „rendszerszintű szabálytalanságokkal”, amelyeknek köszönhetően az uniós strukturális alapok történetében a legmagasabb pénzügyi korrekciót kellett végrehajtani 2019-ben a magyar támogatások körében.

Mint a Hvg megjegyzi, a tagállamoknak a következő hetekben kell benyújtani a nemzeti helyreállítási tervüket, amelyben részletezni kell a források felhasználásának céljait és az elköltésének módját is és mindezt az Európai Bizottsággal egyeztetni kell. A magyar kormány terveinek vázlata jelenleg itt olvasható egy 13 oldalas dokumentumban.