Bizonytalanság és még nagyobb visszaesés vár idén az európai gazdaságra

Bizonytalanság és még nagyobb visszaesés vár idén az európai gazdaságra

Uniós zászló (Fotó: Unsplash/Sara Kurfess)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Továbbra is veszélyes vizeken evezünk és számos kockázattal kell szembenéznünk, többek között egy újabb jelentős fertőzési hullám lehetőségével” – ezt mondta Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság emberközpontú gazdaságért felelős ügyvezető alelnöke annak kapcsán, hogy a testület közzétette nyári gazdasági előjelzését.

A bizonytalanság azzal jár, hogy vártnál is rosszabb GDP-adatok érkezhetnek. Az Európai Bizottság két hónappal korábban a tavaszi gazdasági előjelzésében már felvázolta várakozásait, azonban a lezárások elhúzódása miatt ezeket újra kellett fogalmazni. A friss adatok tükrében – amelyek még mindig tartalmaznak bizonytalanságokat – az euróövezet gazdasága 2020-ban 8,7 százalékkal zsugorodik, majd 2021-ben 6,1 százalékkal növekszik. Az EU egészének gazdasága a várakozások szerint 2020-ban 8,3 százalékkal zsugorodik, 2021-ben pedig 5,8 százalékkal bővül. Májusban még egy százalékkal kisebb csökkenést vártak.

Magyarország esetében viszont nem változott az előrejelzés, a 7 százalékos idei csökkenés után jövőre hat százalékos növekedés várható. A jelentés készítői azonban felhívták a figyelmet a magyar gazdaság kiszolgáltatott helyzetére, ugyanis éppen azok az iparágak befolyásolják jelentős mértékben a magyar termelést (autóipar, idegenforgalom, utazási szolgáltatások), amelyek függenek a koronavírus-járványtól és az ezzel kapcsolatos gazdasági intézkedésektől. Magyarországgal kapcsolatban azt is megállapították, hogy az ipari termelés 38 százalékkal esett február és április között. Kiemelik, hogy a háztartások fogyasztása csökkenni fog a jövedelmek csökkenése és az elővigyázatossági megtakarítások miatt. A recesszió miatt valószínűleg számos folyamatban lévő beruházást lemondanak, vagy felfüggesztenek.

A magyar gazdaság esetében egyébként a jegybankelnök két hónapja nem volt ilyen aggódó, Matolcsy György ugyanis erre az évre is 2-3 százalékos bővülést várt.

Az EU egészére vonatkozó gazdasági előrejelzés szerint a világjárvány és az esetlegesen szükséges jövőbeli korlátozások nagyságrendje és időtartama lényegében továbbra sem ismert. Az előrejelzés a járvány megfékezésére irányuló intézkedések további enyhülését feltételezi, és nem számol a fertőzések második hullámával.

Jelentős a kockázata annak, hogy a munkaerőpiac a vártnál több tartós kárt szenved, és a likviditási nehézségek számos vállalkozás számára fizetőképességi problémákhoz vezethetnek. Befolyásoló tényező a brexit is: ha nem sikerül megállapodásra jutni az Egyesült Királyság és az EU közötti jövőbeli kereskedelmi kapcsolatokról, az szintén alacsonyabb növekedést eredményezhet, különösen az Egyesült Királyság esetében. Fontos, hogy nem tartalmazzák a mostani becslések az EU 750 milliárd eurós újjáépítési alapjának várható hatásait – erről ugyanis még nem egyeztek meg a tagállamok.