Értelmetlennek tartja az Orbán-kormány brüsszelezését az Európai Bizottság

Értelmetlennek tartja az Orbán-kormány brüsszelezését az Európai Bizottság

Az Európai Bizottság épülete (Forrás: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Háromszor ismételték el az Európai Bizottság szóvivői csütörtöki tájékoztatójukon azt, hogy értelmetlenek a kormány érvei a magyarországi benzinhiány esetében – írta meg az Euronews.

Eric Mamer, a szóvivői szolgálat vezetője a testület szokásos déli sajtótájékoztatóján kapott kérdést azzal kapcsolatban, hogy a magyar kormányzati álláspont szerint az Oroszországgal szembeni olajembargó okozza az ellátási gondokat a benzinkutakon, és végül ez vezetett a hatósági ár kivezetéséhez. A szóvivő felhívta a figyelmet arra, hogy az embargó csak a tengeri szállítmányokra vonatkozik, Magyarország a vezetékes szállításra felmentés kapott, bármennyit behozhat Oroszországból.

Mamer kétszer is értelmetlennek nevezte a kormány érveit és közölte, a magyar kormány bűnbakként használja az uniót.

Daniel Ferrie szóvivő is hasonlóképpen reagált, szerinte a G7-es országok által bevezetett olajársapkának semmilyen hatása nincs a magyar piacra, mert az csak tengeri szállításokat érint. Hozzátette, hogy Magyarország folytathatja a vezetéken érkező nyersolaj importját Oroszországból, hiszen ez alól mentességet kapott a szankciós mechanizmusban. 

Ferrie arra is kitért, hogy Magyarország továbbra is importálhat finomított kőolajat például Szlovákiából. Az Euronews kérdésére, miszerint ez azt jelenti-e, hogy a február 5-i határidőig a Mol szabadon importálhat feldolgozott orosz kőolajtermékeket a saját pozsonyi finomítójából. Daniel Ferrie  igennel felelt. – Vagyis jelenleg semmilyen korlátozás nincs a magyarországi ellátást illetően – derült ki a bizottság válaszából.